četvrtak, 18. aprila 2024.

Otkupna cena mleka ne pokriva ni osnovne troškove

Objavljeno: 6. novembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Trenutna otkupna cena mleka ne pokriva ni osnovne troškove, žale se stočari i dodaju da je došlo vreme da se ovom proizvodnjom bavi samo ko mora! Stočari kažu da im najveću muku zadaje previsoka cena goriva. „Litar našte košta 170 dinara, a litar mleka u najboljem slučaju 40 dinara i tu nema nikakve računice“, kažu valjevski stočari. Oko šest miliona i trista hiljada litara mleka u proseku se proizvede na 160 porodičnih gazdinstava članica Udruženja odgajivača goveda simentalske rase ’’Kolubarski simentalac’’, koje okuplja odgajivače mlečnih goveda iz sela Kolubarskog okruga. Ovde se radi o preko 1.500 grla simentalske rase, a po jednom mlečnom grlu u proseku se proizvede 4.800 litara. Ovo su podaci Udruženja koje je osnovano 2012. godine, a koje okuplja gazdinstva koja žive od proizvodnje mleka.

U zavisnosti od predate količine i otkupljivača za jedan litar mleka proizvođači u kolubarskom kraju najmanje dobijaju 23 dinara, najviše 40 ako se radi o proizvodnji od 1.000 i više litara. Ovdašnji stočari koji su se opredelili za mlečno govedarstvo kažu da se ovom proizvodnjom bave samo oni koji moraju, a kao jedan od najvećih problema ističu paritete cena. Slobodan Milošević, predsednik ovog Udruženja odgajivača goveda simentalske rase “Kolubarski simentalac“, ukazuje na trenutnu otkupnu cenu mleka koja, kako kaže, “nezadovoljava ni troškove proizvodnje“. “ Mi nismo konkurentni. Muče nas troškovi proizvodnje, nabavka priplodnog materijala. Stoka se često prodaje kako bi se namirili troškovi setve i druge namene“, kaže Milošević.

 

Slobodan Milošević

Slobodan Đuričić, koji na farmi u Goloj Glavi ima preko 20 grla, među kojima je devet muznih krava, kaže da je stočarima trenutno najveći problem previsoka cena goriva.

„Trenutno nas najviše muči cena goriva, koja nam uništava proizvodnju. Litar nafte je 170 dinara, a litar mleka 40 dinara sa premijom. Računica je nikakva. Kad bi uzeli olovku, pozitivna nula. Rada nema nigde. Sin je ostao na selu, neće da traži drugi posao i moramo da radimo to što radimo. Trenutna cena mleka ne pokriva ništa. Mi imamo naše žito i pravimo koncentrat i tako ko ume on se i dovija“, kaže Đuričić. Njegovo gazdinstvo svakoga dana isporuči oko 100 litara mleka uz težnju povećanja proizvodnje ako se promeni otkupna cena mleka, ako ne onda će, kako kažu, “zatvarati fabriku“.

Preko tri decenije u mlečnom govedarstvu su i Jakovljevići iz Vragočanice. Na farmi je trenutno 15 muznih krava, a dnevno isporuče 150 litara mleka.

“ Otkupna cena mleka je daleko od idealne, ali se nadam da će vremenom biti bolje. Da bi bilo bolje neophodne je uskladiti cene, da se ova proizvodnja i dalje stimuliše jer da nije subvancija ne bi mogli da opstanemo“, rekao je Tihomir Jakovljević, stočar iz Vragočanice, koji napominje da ipak neće odustati od ove proizvodnje, jer je za odgajanje dobrog grla potrebno više godina.

Prema rečima Vladice Ivanovića iz Zemljoradničke zadruge “ZOON“ trenutna situacija u mlekarstvu nije sjajna, a kao jedan od razloga navodi što još uvek ministarstvo nije proizvođačima isplatilo  subvencije za ovu godinu.

“ Do sada je isplaćeno nekih 5 do 10 posto proizvođača. Ako se podsetimo da je sredinom septembra 2016. godine subvencija za genetsko unapređenje bila u potpunosti isplaćena, znači da je problem nastao još 2017. U čemu je problem to ne znamo ni mi ni odgajivači. Svi željno očekuju i početak rada Nacionalne laboratorije za kontrolu mleka. U međuvremenu mi u saradnji sa drugim odgajivačkim organizacijama sa ovog područja šaljemo mesečno oko 130 uzoraka na analizu. Prema prvim rezultatima tih analiza u velikom problemu su pre svega proizvođači sira iz razloga što je proteinski sastav mleka veoma loš i u njemu ima veliki broj somatskih ćelija“,  navodi Ivanović.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *