utorak, 28. maja 2024.

Otvaranjem škole u Bajevcu proslavljen Dan opštine Lajkovac

Objavljeno: 17. septembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

LAJKOVAC- Svečanim otvaranjem rekonstruisane osmogodišnje škole u Bajevcu, gde počeci opismenjavanja datiraju u daleku 1842. godinu, obeležen je 16. septembar – Dan opštine Lajkovac. U potpunu obnovu zgrade i dvorišta izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Mile Dubljević“ u Bajevcu Vlada Srbije uložila je 103 miliona dinara preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Obraćajući se na svečanoj akademiji predsednik opštine Andrija Živković istakao je da je za četiri godine čak 11 objekata na teritoriji opštine Lajkovac dobilo lepši i savremeniji izgled.

„Među njima bih izdvojio novi objekat predškolske ustanove ’Leptirić’, kao prvo značajno ulaganje u nizu. S ponosom ću spomenuti i završetak nove zgrade OŠ ’Dimitrije Tucović’ u Jabučju, rekonstrukciju izdvojenog odeljenja ’Mile Dubljević’ u Ratkovcu, rekonstrukciju Srednje škole ’17.septembar’ Lajkovac i najzad rekonstrukciju osnovne škole ispred koje se sada nalazimo. U spomenute objekte uloženo je oko 500 miliona dinara iz budžeta opštine Lajkovac i državnih fondova, na čemu smo veoma zahvalni Kancelariji za javna ulaganja. Ulaganje u obrazovanje biće prioritet opštine Lajkovac i u narednom periodu, jer je to siguran zalog za budućnost“, rekao je Živković.

Sa tom konstatacijom se složio i predsednik susedne opštine Ub Darko Glišić, koji je prisutnima poručio da je jedino ulaganje koje se uvek isplati ulaganje u decu i obrazovanje. „Oni koji imaju priliku da pomognu u jednom tako velikom delu ostaju zapamćeni“, zaključio je Glišić.

Škola u Bajevcu trenutno ima 50 učenika raspoređenih u osam odeljenja.

Pismenost ovog kraja ima duboke korene i vezana je za crkvu u obližnjem Stepanju, gde su učitelji uglavnom bili sveštenici. Škola postaje državna 1842. godine i posle škole u Bogovađi najstarija je u ovom kraju. Prvi učitelj bio je Mihailo Petrović iz Vojvodine. Posle Drugog svetskog rata velikim zalaganjem kolektiva otvorena je osmorazredna škola u Bajevcu, a nastava u sadašnjoj zgradi odvija se od 1964. Bila je samostalna do 1995. godine pod nazivom OŠ „Momčilo Popović“, kada je pripojena OŠ „Mile Dubljević“ Lajkovac kao izdvojeno odeljenje.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *