ponedeljak, 27. maja 2024.

Otvoren legat Ljube Popovića u Valjevu

Objavljeno: 14. avgusta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na prvu godišnjicu smrti Ljube Popovića, akademika i svetski poznatog slikara, u Modernoj galeriji u Valjevu otvoren je njegov legat. Knjige, poslednje slike i deo slikarskog ateljea doneti su iz Pariza. U Valjevu smatraju da na taj način započinju ostvarivanje ideje Muzeja fantastike.

Tri hiljade vrednih knjiga, raznih časopisa, stripova i kataloga, najvredniji su deo legata Ljube Popovića. U legatu je i replika Ljubinog pariskog ateljea sa slikarskim rekvizitima, dve od četiri poslednje slike istovremeno rađene na letovanju u Grčkoj i odabrane umetničke fotografije francuskih autora posvećene Ljubi.

„Legat je poklonila porodica Popović Modernoj galeriji, što predstavlja temelj za buduću ideju – Muzej fantastike u Valjevu“, kaže Vojislav Jovanović, vršilac dužnosti direktora Moderne galerije.

Ljubi je bilo veoma važno da se sačuva njegova biblioteka za koju je u potkrovlju galerije pronađen prostor.

„On je za života govorio, pitao se više puta, šta će biti njegovom bibliotekom. Bilo je bitno da se nađe neko mesto koje je lepo i sugurno, da biblioteka nastavi da postoji“, kaže Ljubina supruga, Slavica Batus.

Na prvu godišnjicu smrti Ljube Popovića, u Modernoj galeriji i izložba slika iz njegovog jugoslovenskog i ranog francuskog perioda.

U knjigu utisaka među prvima su se upisali naši slikari Milan Tucović i Vasa Dolovački.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *