četvrtak, 18. aprila 2024.

Pedijatar oslobođen optužbi za smrt deteta

Objavljeno: 13. aprila 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Teodora Jovanović
Teodora Jovanović

VALJEVO- Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio pedijatra Opšte bolnice u Valjevu Vladimira Rankovića (47). On je oslobođen od optužbi za neadekvatno lečenje petogodišnje Teodore Jovanović, koja je preminula 1. oktobra 2009. godine. Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Valjevu kojom je Ranković bio osuđen zbog krivičnog dela “teško delo protiv zdravlja ljudi”. Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u presudi koja je objavljena na sajtu Apelacionog suda.

Prema stavu Apelacionog suda, tokom postupka “nije dokazano da je okrivljeni pri pružanju lekarske pomoći devojčici očigledno nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja, a nakon toga i smrt, ali je olako držao da takva posledica neće nastupiti ili da će istu moći sprečiti”.

Prema nedokazanoj optužnici, pedijatar je 30. septembra 2009. godine, nesavesno postupio prilikom prijema Teodore Jovanović na Dečje odeljenje valjevske bolnice i tako prouzrokovao pogoršanje njenog zdravstvenog stanja. Osim fizičkog pregleda, nije sproveo nijednu drugu dijagnostičku proceduru, iako je dete bilo malaksalo, sa bolovima u stomaku, uz povraćanje. Umesto da je zadrži u bolnici na ispitivanju, lekar je devojčicu poslao kući, uz terapiju elektrolitima. Sutradan, Teodori se stanje pogoršalo, roditelji su je doveli u bolnicu, gde je nakon pokušaja reanimacije preminula.

Apelacioni sud, međutim, podseća da je klinička slika kod pokojne devojčice bila atipična tako da lekar specijalista pedijatar nije mogao u datom trenutku da posumnja da se radi o retkom oboljenju, urođenoj anomaliji creva zbog koje je došlo do smrtnog ishoda.

Apelacioni sud je naveo da je Ranković uradio laboratorijske analize prilikom prvog pregleda, ustanovio povišeni broj leukocita koji nije specifičan znak za ovu vrstu oboljenja, tim pre što je i pre letalnog ishoda broj leukocita bio u granicama referentnih vrednosti.

Takođe, imajući u vidi da prilikom pregleda devojčice dominatna simptomatologija nije bila izraziti bol u trbuhu, povraćanje zelenog ili krvavog sadržaja, pojava krvi u stolici, što bi karakterisalo akutni voluvus, zbog koga je nastupila smrt oštećene, već je suprotno tome, kliničkim pregledom oštećene utvrđeno da tokom pregleda trbuh nije bio napet i bolno osetljiv što bi moglo ukazivati da se radi o akutnom hirurškom oboljenju abdomena.

Apelacioni sud ukazuje da je kod krivičnog dela za koje se Ranković tereti, tokom postupka neophodno da se utvrdi da li je lekar u konkretnom slučaju postupao u skladu sa pravilima medicinske nauke i medicinske struke ili se pak njegova delatnost može označiti kao očigledno nesavesna u smislu ove inkriminacije.

Naveo je da je ostala sumnja da li je okrivljeni kritičnom prilikom očigledno nesavesno postupao imajući u vidu nalaze i mišljenja veštaka Medicinskog fakulteta u Beogradu i Novom Sadu koji su naveli da u njegovom postupanju nije bilo propusta.

Takođe je imao u vidu da je iz obdukcionog zapisnika utvrđeno da je osnovni uzrok smrti kompletan volvulus tankih creva praćen masivnim intraluminalnim krvarenjem, što je posledica retke urođene anomalije malrotacije creva, da je smrtni ishod nastao kao primarna posledica veoma teške i asimptomatske anomalije. Zbog toga je, kako navodi, u nedostatku dokaza, okrivljenog oslobodio optužbe da je izvršio krivično delo teško delo protiv zdravlja ljudi.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *