utorak, 25. juna 2024.

Petarde opasne, a lako dostupne

Objavljeno: 28. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prodaja petadi ponovo je aktuelna pred novogodišnje praznike. Petarde su jeftine, lako dostupne i veoma opasne, što potvrđuju primeri da su dovele do katastrofalnih povreda i odraslih, a kamoli dece kojima se, i pored zabrane, i dalje legalno prodaju. „Zolja“, „Mini komandos“, „Mali rafal“, „Big beng“ ili čuvena „Crna udovica“, ovo su neke vrsti petardi koje mogu da se naručite preko interneta, da se kupe u radnjama koje prodaju pirotehniku, na ulici i kod Kineza.

Pakovanje od 100 komada „jedno pucanje“ košta 200, „tri pucanja“ 270, a „pet pucanja“ 320 dinara. „Čuvene“ stare zelene petarde po pakovanju od 100 jedinica takođe koštaju simboličnih 100 dinara, dok one najjače sa „spektakularnim imenima“, koje su najčešće i uzrok najtežih povreda, staju od 20 do 60 dinara komad.

Pre četiri godine u Srbiji je usvojen zakon po kome se petarde mogu prodavati samo u objektima koji imaju dozvolu za to, ali kao i mnogi drugi zakoni, ni ovaj se ne sprovodi u potpunosti. Iako je osobama mlađim od 18 godina zabranjena prodaja petardi, mnogi su svedoci da su najmlađi najčešće kupci petardi.

„Svi ti objekti, koji mahom sezonski rade u vreme pred Novu godinu, imaju potrebne dozvole za legalno poslovanje i ispunjavaju propisane uslove, ali je problem dvostruki. Prvo, sigurni smo da prodavci, koji mahom rade na određeno za minimalac i kojima posao zavisi od nivoa prodaje, pirotehniku prodaju i deci koja uđu u radnju. To je, međutim, moguće dokazati i sankcionisati samo ako se u trenutku takve prodaje zateknemo na licu mesta, a jasno je da to nije uvek moguće. Drugi problem je u samim roditeljima koji kupuju petarde deci, a onda ih puštaju da ih mališani sami upotrebe što u najvećem broju slučajeva i dovodi do povreda“,  kažu tržišni i komunalni inspektori.

Zbog „zabave“ koja košta par desetina ili stotina dinara, međutim, posledice mogu biti katastrofalne i trajne. Ortoped valjevske bolnice dr Nenad Savić kaže da su najčešće povrede povrede šake. „Povrede se kreću od opekotina, koje su u ovom slučaju čak i najbenignija vrsta povrede, do povreda koje za posledicu imaju amputaciju celog ili dela prsta. Sledi često pucanje bubne opne, s obzirom da se petarda drži u visini glave, kao i povrede oka zbog rasprskavanja“, kaže Savić.

Lekari kažu da ortopedske povrede mogu nositi ozbiljne posledice – od ograničenosti pokreta šake, do trajnog invaliditeta izazvnog amputacijom ako je smrskana čitava kost ili uništene vaskularne strukture.

„Naravno da mnogo više intervencija imamo kod mališana, ali o kakvoj opasnosti je reč bolje svedoči primer povrede kod odraslih. Lane smo imali slučaj mladića u punoj snazi kojem je eksplodirana petarda gotovo uništila šaku, kao što pokazuju fotografije. Posle sanacije povreda ipak je ostao bez pola palca i kažiprsta, kao i poslednjeg članka srednjeg prsta“, navodi dr Savić, dodajući da najveći broj povređenih u sale urgentnog centra stiže u vreme novogodišnjih i božićnih praznika kada se petarde i najviše koriste.

Država najavljuje oštrije kazne za upotrebu pirotehnike koje će izmenom zakona biti pooštrene sa 10.000 do 50.000 dinara, na visinu od 50.000 do 100.000 dinara. Kako je predviđeno, odgovornost za maloletnike snosiće njihovi roditelji, koji će morati da plate ovu kaznu ili da obave društveno koristan rad od 40 do 120 sati.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *