nedelja, 21. jula 2024.

Petničkom đaku nagrada za najbolji naučni rad Univerziteta

Objavljeno: 13. septembra 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Petnički đak Zorica Sofilj (20) dobila je nagradu za najbolji studentski naučno-istraživački rad Beogradskog Univerziteta i ponovila – istoriju. Jer, kao i pre pet godina, ovu nagradu osvaja brucoš, student Biološkog fakulteta i polaznik Istraživačke stanice Petnica.

Da bude još interesantnije, mentor mlade Novosađanke na ovom radu bio je Valjevac Aleksej Drino, koji je 2011. godine, takođe kao brucoš i kadar Petnice, osvojio tu nagradu BU.

Studentkinja molekularne biologije i fiziologije kojoj će nagrada biti uručena u utorak na Dan Univerziteta, priča za “Blic” da je ljubav prema nauci otkrila tokom srednjoškolskih dana u Istraživačkoj stanici, gde je i prošle godine sprovela nagrađeni istraživački rad “Timol inhibira pokretljivost bakterija inkorporacijom u bakterijske ćelijske membrane”.

– Istraživala sam da li timol, fenol izolovan iz majčine dušice, zbog svoje hidrofobne prirode, može da inhibira kretanje bakterija, što je bitno za određivanje mehanizma antibakterijskog dejstva ovog molekula. Rezultati ovog istraživanja pokazali su povezanost inkorporacije timola u bakterijske ćelijske membrane sa padom pokretljivosti bakterija. Motiv za ovo istraživanje je suočavanje nauke sa sve češćom pojavom rezistentnih sojeva bakterija na dostupne antibiotike. Zato se naučnici u celom svetu sve vise okreću istraživanju sekundarnih metabolita biljaka, koji pokazuju veliki biocidni potencijal – objašnjava Zorica.

Ceo proces od smišljanja projekta do sprovođenja eksperimenata, kako kaže, iziskivao je veliku posvećenost i kreativnost, “nije sve uvek išlo glatko” ali su kapaciteti petničkih laboratorija i mentorstvo Alekseja Drina, koji se danas nalazi na doktorskim studijama u Beču, “pogurali” Zoricu da realizuje jedinstven istraživački poduhvat.

– U Petnicu morate da se zaljubite! To je mesto gde prestaju predrasude, gde ne postoji termin „glupo pitanje‟, gde stekneš prijatelje za ceo život, gde odrastaš i sazrevaš u ličnost, to je mesto susretanja svestranih ljudi, koji te motivišu na svakom životnom koraku. Moja prva vizija „šta ću biti kad porastem“ nije bila naučnik, ali Aleksej mi je pružio veliku pomoć, podršku i motivisao me kada sam se prijavljivala za konkurs BU – kaže Zorica, dodajući da nauka sada zauzima centralno mesto u njenom životu.

Ambicija joj je da stručno usavršavanje nastavi u inostranstvu.

– Jer, to je veliko iskustvo za mladu osobu, ali i dobar potez u profesionalnom smislu. Da li bih se zadržala u inostranstvu – iz sadašnjeg aspekta ne, volela bih da se vratim u Srbiju, ali to zavisi od uslova i prilika – iskrena je dobitnica nagrade BU za najbolji studentski naučni rad.

Blic

2 komentara na “Petničkom đaku nagrada za najbolji naučni rad Univerziteta

  1. Eeee ti se pojavi negde tamo cekas iz prikrajka Koje godine dodje iz Bosne a kad bona dodje od Zarubice?Takvi kao ti u misiju rupu.

    7

    1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *