ponedeljak, 24. juna 2024.

Plantaža ribizle za apsolventa Poljoprivrednog fakulteta

Objavljeno: 14. decembra 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Apsolvent Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, mladi Valjevac Miloš Simeunović (24), još na prvoj godini studija poslušao je savet profesora da već tada podignu zasad voća, koji će po završetku školovanja biti u punom rodu. Tako je na imanju Simeunovića u selu Babina Luka nikla plantaža crne borovnice.

“ Želja i plan je da stečeno znanje tokom studija primenim u svom domaćinstvu, pošto je u Beogradu teško naći posao u struci, posebno u voćarstvu. Na četiri hektara obradive zemlje porodica se do najviše bavila ratarskom proizvodnjom, kako bi održavali njive, a onda smo, nakon saveta profesora, rešili da probamo da gajimo ribizlu. S obzirom da ja dosta vremena provodim u Zemunu, otac mi je preporučio da odaberemo voćku koja zahteva manje održavanja, pa smo se tako odlučili za ribizlu”, priča Miloš.

Pre tri godine, Simeunovići su zasadili na 25 ari prve sadnice ovog bobičastog voća, a sada ih je već 600. Rezultat je ove godine ubranih 600 kilograma ploda ribizle.

“Zadovoljni smo ovogodišnjim prinosom, iako je to još uvek mali rod za prodaju u svežem stanju, pa smo odlučili da ga preradimo u sirup. Kada je pun rod, ribizla po jednom žbunu daje od tri do pet kilograma ploda. Ovo je više planinska biljka i bolji rod donosi u predelima na većim nadmorskim visinama, jer u tim uslovima lastari odrastu i do dva metra”, objašnjava Miloš.

Iako organizovani otkup ne postoji, kilogram svežeg ploda crne ribizle drži cenu od jednog evra na tržištu. Cena sirupa, u koji su Simeunovići pretočili ovogodišnji rod i dobili 400 litara tog proizvoda, kreće se od 400 do 650 dinara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *