utorak, 28. maja 2024.

Počeli radovi na Domu za stare

Objavljeno: 14. septembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Radovi na završetku Doma za stare u Valjevu su konačno počeli! Rok za završetak radova je 250 radnih dana.

Posao vredan blizu 1,2 milijarde dinara izvode valjevska građevinska preduzeća ”Kej” i ”Kompresor ing”, ”Frenki alarm” iz Valjeva, beogradske firme ”Ening energetik” i ”Jugogradnja” i ”Fitiš – ju” iz Subotice.

Ovi radovi se finansiraju iz republičkog budžeta preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a početak radova potvrdio je za skupštinskom govornicom gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

„Posle deset godina od propadanja počeli su radovi na završetku Gerontološkog centra u Valjevu. To je sjajna stvar“, rekao je Gojković.

Kada u potpunosti bude završen korisna površina Doma za stare biće oko 6.200 kvadrata. Po projektu, biće 113 mesta za smeštaj starih lica. Pored toga, biće obezbeđeno 30 mesta u prihvatilištu za beskućnike i 20 mesta u okviru dnevnog boravka za jednodnevni smeštaj starih lica.

Sa severne strane, je planiran  ulaz u dnevni centar, gde će biti izgrađen i parking prostor sa 24 parking mesta za posetioce, sa istočne strane objekta formira se ekonomski sa delom smeštajnog bloka, dok će se na  jugoistočnoj strani nalaziti glavni smeštajni korpus sa platoom – baštom za dnevni boravak korisnika u prirodi, koja će imati dva ulaza. Jedan koji vodi direktno u smeštajni blok, i drugi administrativni, i za pristup multifunkcionalnoj sali u prizemlju objekta, koja je namenjena domu za stare i korisnicima dnevnog centra.

Radovi na izgradnji Doma za stare su u proleće 2009. godine počeli zahvaljujući donaciji od 2,5 miliona evra koju je obezbedio narod Japana i ona je potrošena, a objekat nije završen. Svaka vlast u prethodnoj deceniji obećavala je završetak ovog objekta.

Nezavršeni Dom za stare u naselju Gradac više puta je bio na meti je lopova i vandala. Sam objekat se ne nalazi u dobrom stanju, jer je već spao deo urađene fasade, stakla na mnogim prozorima su polupuna i izvođači, a čak neki prozori su ukradeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *