nedelja, 21. aprila 2024.

Počeli radovi na izgradnji Kuće Kolubarske bitke u Mionici

Objavljeno: 29. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- U Mionici je počela gradnja Kuće Kolubarske bitke, multifunkcionalnog projekta koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića.

Radovi se finansiraju uz podršku Ministarstva kulture, koje je odobrilo 13 miliona dinara za prvu fazu. U narednih 60 kalendarskih dana biće završeni radovi na adaptaciji i dogradnji nakon čega će Slobodan Jevtić Pulika, naš poznati slikar koji živi i radi u Francuskoj, oslikati mural  po ugledu na Borodinsku bitku, impozantnih dimenzija 33×8 metara.

Radove na izgradnji Kuće Kolubrske bitke obišao je predsednik opštine Mionica Boban Janković.

„Započeli smo realizaciju jednog od najznačajnijih projekata za opštinu iz oblasti kulture. Nikada nećemo zaboraviti šta su srpski vojnici u Kolubarskoj bici učinili za svoju zemlju i ovo je prilika da im se odužimo. Radimo planski. Najpre smo rekonstruisali Kulturni centar, a sada su se stvorili uslovi da uz podršku države izgradimo i Kuću Kolubarske bitke. Opština Mionica i država Srbija ponašaju se odgovorno prema svom istorijskom nasleđu“, rekao je Janković.

Ceo projekat obuhvata impozantnu multifunkcionalnu postavku koja će posetiocima omogućiti da se upoznaju s činjenicama i detaljima o ljudima i događajima koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Srbije i sveta. Ovim projektom biće zaokružen proces rekonstrukcije i adaptacije Kulturnog centra Mionica započet 2016. godine, kada je otvorena kompletno renovirana bioskopska sala, a nakon toga dograđene i pomoćne prostorije.

„Kuća Kolubarske bitke i rodna kuća Živojina Mišića zaokružiće jednu istorijsku i kulturnu celinu, a Mionicu dobro pozicionirati na turističkoj mapi. Centar varoši uskoro će krasiti jedna impresivna građevina koja će nas večno podsećati na naše slavne istorijske pretke, a učiniće da  njihove zasluge zauvek otrgnemo od zaborava. Radimo na razvoju kulture i edukaciji naše zajednice. Organizuju se kulturna dešavanja u rekonstruisanom Kulturnom centru, opremljena je biblioteka. Uskoro nas i očekuje i postavljanje spomenika Milanu Rakiću“, zaključio je Janković.

U drugoj i trećoj fazi radova, tokom 2022. godine biće izgrađene verne replike rovova, osmatračnica, oruđa i oružja koji su korišćeni u Kolubarskoj bici, i instalirana oprema koja će omogućiti prikazivanje dokumenata, fotografija i video formata i proizvoditi zvučne i vizuelne efekti koji će dočaravati uslove na bojištu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *