ponedeljak, 20. maja 2024.

Počeli sa sedam ovaca, a sada imaju 170 umatičenih grla

Objavljeno: 20. decembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Da valjevski kraj pruža izvanredne uslove za razvoj ovčarstva pre skoro deceniju i po uvideli su Aleksandar i njegovog brata Miroslav Stanarević iz Valjevske Kamenice. Počeli su sa sedam ovaca, a danas je na njihovoj farmi 170 umatičenih grla.

Ova kvalitetna grla poslednjih nekoliko godina na ovčarskim izložbama osvajaju brojna priznanja, bilo da su to titule apsolutnog šampiona izložbe ili neke druge nagrade. Kruna dugogodišnjeg rada su šampionski pehari za najbolju kolekciju ovaca i ovnove na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

“Sva grla su u matičnom zapatu koji vodi Zemljoradnička zadruga ‘Zoon’ iz Valjeva, i zahvaljujući njihovom velikom zalaganju došlo se do ovog kvaliteta grla. Mada još uvek nisu sva grla na farmi tog kvaliteta kakva su bila na sajmu u Novom Sadu, ali se ide ka tome. Još se radi na selekciji i mislim da za to treba bar još dve godine kako bi svih 150 majki, čemu težimo, bile ujednačene i genetski i eksterijerno“, priča Aleksandar Stanarević.

Kaže da nikada ovčarstvo nije gledao na način da zaradi veliki novac, već ovaj posao radi iz ljubavi. Međutim, kako dodaje kada bi ponovo kretao sa ovim poslom, ne bi imao strpljenja da se bavi selekcijom i da ulaže toliki rad, koji je već ovolike godine iza njega.

Žensku jagnjad najčešće ostavlja za dalju reprodukciju, deo ide za klanje, dok jedan broj kao i mušku prodaje kao priplodni materijal. Da bi, kako kaže, jedno domaćinstvo živelo od ovčarstva treba da ima najamnje 150 ovaca, koje se jagnje na svakih osam meseci, da se pare prirodnim putem i da se po ovci dobija jedno i po jagnje. Uz sve to u ovom poslu potrebno je iskustva i znanja.

Aleksandar Stanarević

“Kada je reč o prodaji priplodnog materijala u ovom poslu ima ekonomske računice. Svi su danas u problemu, korona je ostavila dosta posledica. Prošla godina je bila katastrofalna, nije bilo prodaje jagnjadi, bar što se tiče klanice. Nekih šest meseci je sve stajalo, nakon čega se otvorio put prodaje, ali su sva ta jagnjad otišla po nekoj katastrofalno niskoj ceni“, priča naš sagovornik.

Po njegovim rečima ova godina je malo bolja, prodaju se i priplodna grla ali i za klanje. Ukoliko se kaže, jagnjad samo prodaju za klanje u tom slučaju nema zarade, tu je neka nula, ali ako za prodaju idu i priplodna grla onda si u plusu.

Kaže da je problem što mladih ljudi nema na selu, a da je dobro što grad Valjevo i preduzeće “Agrorazovoj – valjevske doline“ kroz razne podsticaje pomaže poljoprivredne proizvođače i da bi sa sličnim merama trebalo nastaviti i u narednom periodu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *