subota, 20. aprila 2024.

Počelo zakazivanje i davanje HPV vakcina u Domu zdravlja

Objavljeno: 29. juna 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Dr Milan Mirković, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena i dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece, preporučili su vakcinaciju HPV vakcinom protiv karcinoma grlića materice. Vakcina nije obavezna nego preporučena i to u uzrastu od devet do 19 godina.

Dom zdravlja je dobio 100 doza najsavremenije devetovalentne vakcine Gardasil-9, a interesovanje je dosta dobro.

“Karcinom grlića materice je maligno oboljenje koje je po incidentnosti u našoj zemlji na visokom trećem mestu, iza karcinoma pluća i dojke. Godišnje u Srbiji oboli 1.500 žena, od kojih 500 izgubi život. Prvi i glavni krivac za nastanak ovog karcinoma jeste Humani papiloma virus (HPV), visoko infektivan i lako prenosiv. Ne prenosi se samo polnim putem, ali je idealno vreme primanja vakcine pre stupanja u prve seksualne odnose. Može se dati i osobama koje su imale odnos, ali će odgovor biti slabiji. Prema raspoloživim podacima efikasnost u smislu prevencije i zaštite je preko 90 odsto, tako da je vrlo preporučljiva”, rekao je dr Milan Mirković.

Pedijatar Valentina Marković kaže da je vakcina bezbedna, a da su mogući minimalni neželjeni efekti, kao i kod ostalih vakcina, a to su crvenilo i bol na mestu davanja.

“Vakcina Gardasil-9 ne štiti samo od HPV-a nego i od kondiloma, polnih bradavica. U ovom trenutku imamo dovoljno doza: u prvoj polovini juna smo dobili 50, a sada još 50. Interesovanje je veće nego što smo očekivali. Vakcina se daje u uzrastu od 9 do 19 godina o trošku RFZO i to na odeljenju Pedijatrije naše ustanove. Može se davati do 26 godina, ali stariji od 19 moraju da plate vakcinu, u tom slučaju treba da se jave Ginekologiji Doma zdravlja. Deca uzrasta od 9 do 15 godina vakcinu primaju u dve doze, s tim što druga sledi posle 6 do 13 meseci. Stariji od 15 je primaju u tri doze – druga je posle dva meseca, a treća posle šest meseci”, rekla je dr Marković.

Svi zainteresovani se mogu javiti u Službu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine, nakon čega se zakazuju termini. Trenutno je zakazano skoro 30 dece za prijem  vakcine.

HPV vakcina se primenjuje u 111 zemalja, od toga u 40 i za žensku i za mušku populaciju. U zemljama koje su HPV vakcinu uvele u kalendar redovne vakcinacije procenat obolelih od grlića materice smanjio se i do 80 odsto, a smrtni ishod je vrlo redak, što sve govori u prilog ovoj imunizaciji.

 

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *