petak, 12. aprila 2024.

Počeo „Sajam šljiva“ u Osečini

Objavljeno: 26. avgusta 2016.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Osečini je danas počela tradicionalna privredno-turistička manifestacija „Dani šljive“, koja okuplja brojne proizvođače šljive i proizvoda od ovog voća. Sajam je otvorio ministar za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Branislav Nedimović. Ove godine na sajamskoj manifestaciji učestvuje oko 50 proizvođača iz Osečine i drugih opština Kolubarskog okruga, kao i 200 izlagača opreme.

Do nedelje u sajamskoj hali biće izložena šljiva i proizvode od tog voća, dok će poslednjeg dana manifestacije biti dodeljene nagrade najboljim izlagačima. Ni ove godine neće izostati tradicionalno poselo kod lampeka, gde posetioci mogli da vide kako se peče rakija. U pratećem programu, žene iz Podgorine izlažu unikatne rukotvorine. Od muzičkih sadržaja za večeras je najavljen koncert Milana Topalovića Topalka i Biljane Sečivanović, dok će sutra nastupiti grupa „Kerber“.

Podgorina je rekorder po broju stabala šljive po glavi stanovnika. U tok kraju ima više od 3.000 hektara šljivika. Sa oko 850.000 stabala, prosečna godišnja proizvodnja svežih šljiva na ovom području je 20.000 tona, a šljivarstvom se u ovoj opštini bavi preko 2.700 domaćinstava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *