utorak, 21. maja 2024.

Polemika obducenta i savetnika odbrane na suđenju Gvozdenoviću

Objavljeno: 12. jula 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Pred Osnovnim sudom u Valjevu nastavljeno je suđenje gradonačelniku Slobodanu Gvozdenoviću, koji je optužen da je odgovoran za smrt nerođenog deteta Ivane Katić iz Kožuara kod Uba u januaru 2007. godine.

Iako uredno pozvani, na današnjem ročištu se nisu pojavili veštaci Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Beogradu, na onosvu čijeg mišljenja je i podignuta optužnica protiv Gvozdenovića za teško delo protiv zdravlja ljudi, pre deset godina ginekologa valjevske bolnice. Oni su, naime, u svom veštačenju izneli stav da je muški plod Ivane Katić umro “zbog nemara lekara”, odnosno da bi se dete rodilo živo „da je carski rez urađen pet sati ranije“.

Na današnjem suđenju svedočio je dr Ljubiša Božić, sudski obducent, koji je tada uradio obdukciju bebe i koji je ponovio svoj nalaz da je „smrt ploda nastupila u materici usled udisanja plodove vodice”, dodajući da je svoje mišljenje “usaglasio sa stavom Sudsko-medicinskog odbora iz Beograda”.

S druge strane, odbrana Gvozdenovića, čiji je stručni savetnik ginekolog dr Paja Momčilov, pozivala se na mišljenje koje je o ovom slučaju dostavio Sudsko-medicinski odbor iz Novog Sada. Po tim veštacima, naime, uzrok smrti bebe Ivane Katić bila je masivna infekcija koja je rezultirala upalom pluća, “te da ranije završavanje porođaja carskim rezom ne bi imalo bolji ishod po novorođenče”, što praktično skida odgovornost za Gvozdenovića.

Momčilov i Božić su polemisali ko je “kompetentan” i da li je uzrok smrti utvrđen kako treba, što je na moment prelazilo i u svađu u sudnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. septembar, kada se očekuje da se na ročištu pojave i veštaci SMO iz Beograda. Njima je zaprećena kazna od 100.000 dinara u slučaju izbegavanja poziva suda.

4 komentara na “Polemika obducenta i savetnika odbrane na suđenju Gvozdenoviću

 1. Meni je licno {a bilo je jos prisutni}h Gvozdenovic rekao samo da mi vestaci budu iz Novog Sada tako i iznese neko kontra misljenje od veoma cenjenog i postovanog u svetskim razmerama poznatog patologa dr Ljubise Bozic covek je ostao veran zakonskom nalazu tada i naravno ljudskim osecajem prema porodici .Drugo kako misli neko da sada promeni prvobitnu odluku kada bi to dovelo u pitanje njegovu odgovornost i trece vestaci iz Beograda { imao sam prilike
  da vidim taj izvestaj} gde pise i po kome je i podignuta optuznica protiv ginekologa -gradaonacelnika Gvozdenovica decidno kaze da je uradjen carski rez dete bi doslo na svet zivo i zdravo.dr Paja Momcilov nema obraza kada je dosao da brani coveka koji je osumnjicen za ugrozavanje ne jednog zivota vec nekoliko zivota !Ovo dete bi sada islo u skolu , ovo dete bi za nekoliko godina imalo svoju decu , njegova deca bi imala svoju decu i tako redom .Da li sam u pravu ?Koliko je bahat Gvozdenovic tom istom dr Paji Momcilovu dodeli danas Opstinski auto skodu superb registarski oznaka VA 000 VA da ga odveze na zeljeno mesto { znam i gde} Sve sam slikao ali je slikao i ovaj ginekolog iz Novog Sada i mene ,Narvno ima koga i da slika .Sta zanci koliko je bahat Gvozdenovic posle jucerasnjeg udesa on ili neko izda nalog { mozda i ne } da se Opstinski auto stavi u privatnu pricu !Dokle Valjevo da trpimo ovo i ko stiti ovog ginekologa?

  8

  2
 2. Sad ovo postaje zanimljivo. Nema ga onaj Goran Marković Mikin ortak sa komentarima,10 godina ssude i nisu pošli još od početka. A dovode ga na funkcije vozaju ga sa devojčicom… ovaj čovek defitivno nije kriv. Kriv je pravosudni sistem koji ili nezna ili neće da zavvrši ovaj slučaj. Oni prjmaju plate a ne rade svoj posao. Protesti jedino ovo mogu da reše.

  1

  9
  1. Klemans , pitaj sta hoces tu sam !J Da ja sam kriv sto se ovo sudjnje oduzili !Narvno da cu da komentarisem i svako ima pravo do granice uvreda , postujem svako misljenje i ako smatram da nije dobro iznecu svoje , cemu pomonjanje dugih ljudi .

   3

   2

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *