utorak, 5. marta 2024.

Pomocija knjige i donacija računara osnovnim školama

Objavljeno: 18. septembra 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Rotari klub Valjevo organizovao je promociju knjige „Maratonac” i dokumentarnog filma „Otvorenih očiju” posvećenih vrednom sportskom poduhvatu Gorana Nikolića, slabovidog sportiste iz Kragujevca, koji je uz pomoć rotarijanaca i prijatelja u poslednjem kvartalu 2016. godine istrčao 55 uzastopnih maratonskih trka za 55 dana. U sklopu medjunarodnog rotarijanskog projekta „100 za 100”, Rotari klub Valjevo je uručio donaciju od deset modernih desk-top računara za osnovnu školu u Donjim Leskovicama, kao i, u saradnji sa Rotari E-klubom, deset računara za osnovnu školu na Stavama.

Uz članove Rotari kluba Valjevo, glavnog junaka i autore knjige i filma, predstavnike škola i brojne goste, promociji i svečanosti povodom donacije prisustvovao je i Vladimir Matić, guverner Rotari Distrikta 2483 kojem pripadaju rotari klubovi iz Srbije i Crne Gore.

Slabovidi atletičar Goran Nikolić je tokom svojih 55 maratona za 55 dana imao veliku tehničku i organizacionu podršku Rotari Distrikta 2483. O nesvakidašnjem poduhvatu ovog atletičara snimljen je film i objavljena knjiga, oboje u produkciji Delta Fondacije, koja Gorana prati godinama unazad. Film „Otvorenih očiju” režirao je Marko Novaković, dok je knjigu „Maratonac” zajedno sa Goranom Nikolićem priredio Aleksandar Bojić.

Dokumentarni film „Otvorenih očiju” koji traje 42 minuta već je započeo svoj festivalski život, prikazan je i na uglednom festivalu „Zlatni vitez” u Rusiji, a u Valjevu je prikazan pre nego što će to biti učinjeno za najširu javnost, kojoj će biti predstavljen preko RTS-a na Svetski dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra.

Knjiga „Maratonac” je autobiografija Gorana Nikolića, njegova životna priča, knjiga koja predstavlja njegov veliki sportski poduhvat, ali i mnogo više od toga. Ova knjiga govori o mogućnostima osoba sa invaliditetom, o preprekama na koje one nailaze. Ovo je priča o pobedi upornosti, volje. Ovo je pre svega priča o dobroti, jer prema Goranovim rečima ova knjiga nastaje baš iz njegove potrebe da se zahvali svim dobrim ljudima koji su pomogli i njemu i drugim osobama sa invaliditetom, a za koje u javnosti nažalost, najčešće nema interesovanja.

Knjiga „Maratonac” i film „Otvorenih očiju” biće predstavljeni u svim gradovima u kojima je Goran trčao svojih 55 maratona, kroz razgovor o knjizi i projekciju filma. Ovaj kulturni događaj istovremeno ima i humanitarni karakter, jer članovi Rotari klubova i njihovi prijatelji prikupljaju sredstva za podršku razvoju sporta osoba sa invaliditetom, odnosno za pripreme mladih paraolimpijaca u specijalizovanom Centru „Iskra” za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom.

Goran Nikolić je spreman za novi izazov kojim će ući u Ginisovu knjigu rekorda. On planira da za 77 dana istrči 77 uzastopnih maratona, koji će biti organizovani u prvoj polovini 2019. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, uz podršku Srpske pravoslavne crkve.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *