ponedeljak, 20. maja 2024.

Ponovo radi Škola za trudnice i roditeljstvo Doma zdravlja

Objavljeno: 9. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Posle pauze od pet i po meseci valjevski  Dom zdravlja je nastavio sa organizacijom besplatne Škole za trudnice i roditeljstvo. Prvi put za 16 godina postojanja desila se tolika pauza, uslovljena pandemijom korona virusa.

Rukovodilac obuke, strukovna sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović iz Službe polivalentne patronaže, naglasila je da su i u tom periodu bili na usluzi trudnicama i mladim majkama, preko telefonskog savetovališta Polivalentne patronaže i kroz kućne posete. Patronaža se trudila da organizuje bar jednu ili dve kućne posete u vreme trudnoće, uz poštovanje epidemijskih mera.

„Škola zvanično ima osam radionica, a sadržajan program obuhvata celine kao što su: zaštita zdravlja žene u trudnoći, način ishrane, stil života, redovna kontrola, poštovanje preporuka izabranog ginekologa. Osnovne teme su: nega i higijena deteta, pravilna ishrana novorođenčeta, značaj majčinog mleka i dojenja i za bebu i za majku, tehnike dojenja, problemi prilikom laktacije… Ima tu i puno sitnih, ali važnih detalja na koje im treba ukazati. Bavimo se pitanjima koja brinu roditelje u prvim danima i mesecima života deteta, pogotovo u prva tri meseca, jer u tom periodu imamo najviše poziva u Telefonskom savetovalištu. Nega deteta, nega kože, obrada pupčane rane, povijanje, dojenje, kako sprečiti upalu dojke, grčevi kod beba… To su najčešći problemi u prvim nedeljama i ujedno najčešća pitanja koja dobijamo. U radionicama dajemo preporuke kako postupati u tim situacijama“, kaže Slavica Filipović.

Edukacija je dostupna, besplatna i radi je tim stručnjaka. Pored patronažnih sestara, u timu su ginekolog, pedijatar, psiholog, nutricionista.

„ Sada radimo u malim grupama, sa 5-6 trudnica, uz poštovanje protivepidemijskih mera. Tako postižemo najbolju interakciju, trudnice imaju priliku da vežbaju naučeno. Uvek izražavamo želju da nam se i očevi pridruže, bar na nekoj od praktičnih radionica. U 90 odsto slučajeva to su žene bez iskustva, koje očekuju prvu bebu, tako da bi i tate mogle da pomognu u prevladavanju nepoznanica. Ako interesovanje bude veće možemo da radimo sa dve grupe u dva termina, pogotovo kada se uskoro vratimo u Edukativni centar Doma zdravlja“, rekla je rukovodilac obuke.

Slavica Filipović

Jedna od polaznica, pravnik Ivana Simeunović, koja ima 35 godina i prva joj je trudnoća, o svojoj odluci da pohađa Školu za trudnice i roditeljstvo kaže da je želela sam da se edukujem na pravi način i da od stručnih ljudi čuje savete i preporuke kako bi znala pravilno da brine o detetu.

„Teme koje me najviše zanimaju su: psihofizička priprema za porođaj, nega bebe kada dođe kući, dojenje, to je dosta kompleksno za žene sa prvom trudnoćom. Nije loše čuti ni savete svoje majke, svekrve, prijateljica, ali mislim da prvo treba slušati ljude koji su za to edukovani i onda uz sve te preporuke gajiti svoje dete. Prezadovoljne smo školom, dosta su dobra predavanja, može puno da se nauči i preporučujem svim budućim majkama da je pohađaju“, kaže buduća mama.

Dom zdravlja Valjevo se zahvalio Matičnoj biblioteci „Ljubomir Nenadović“ što je od početka rekonstrukcije zgrade Doma zdravlja ustupila prostor Muzeja zavičajnih pisaca za organizaciju školice za trudnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *