subota, 20. aprila 2024.

Popisivači obilaze sve adrese

Objavljeno: 30. septembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Patak online
Foto: Patak online

VALJEVO- Od sutra, 1. oktobra, počinje popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji. U narednih mesec dana 328 popisivača obićiće svako domaćinstvo u 219 naseljenih mesta u Kolubarskom okrugu. Građani su dužni da precizno i tačno odgovore na 69 pitanja koja popisivač postavi. U obavezi su da odgovore na sva pitanja, ko ne želi, ne mora da odgovori na pitanja o nacionalnoj pripadnosti, veroispovesti i maternjem jeziku.

Statističari su izračunali da će popis u prosečnom tročlanom domaćinstvu trajati oko 30 minuta. Ako neko ne bude kod kuće kada popisivač dođe, on će ostaviti obaveštenje, zatim će doći još jedanput, i ukoliko ni tada ne nađe nikoga ostaviće obaveštenje sa brojem telefona putem kojeg se može dogovoriti termin za popis.

 Popisivači ne traže imovinsku kartu

Branko Josipović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku naglašava da ne postoji posebna priprema za popis, reč je o osnovnim  identifikacionim podacima – koliko smo stari, da li idemo u školu, da li radimo … Naglašava i da popisivač ne traži imovinsku kartu, da li neko ima više stanova, kupoprodajne ugovore i slično već samo osnovne podatke o mestu stanovanja  – poput kvadrature, broja soba, spratnosti, infrastrukturne opremljenosti.

Branko Josipović, pomoćnik direktora Republičkog zavoda za statistiku

“Nama je cilj da popišemo svako domaćinstvo. Popisaćemo sve kolektivne smeštaje, domove za stare, bilo da je reč o vojsci, zatvorima, studentskim domovima, imaćemo i podatke o praznim stanovima. Odgovore na sva pitanja mogu da daju sva lica starija od 15 godina. U slučaju da u trenutku popisa neko nije u domaćinstvu, umesto njega podatke može dati stariji član domaćinstva. Bitno je napometnu, da ukoliko je neko dao podatke za člana domaćinstva koji je student i živi u studenstom domu, upoređivanjem matičnog broja biće izbegnut dupli popis. Zbog toga je važno naglasiti da građani nemaju razloga za strah da prilikom popisa popisivaču daju matični broj, jer mi tada sa sigurnošću možemo da kažemo da smo svakog građanina popisali i da ga nismo dva puta popisali“, pojašnjava Josipović.

Između ostalog popis će dati informacije o državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, ali i o osobama sa invaliditetom. Onima koji odbiju da odgovore na pitanja ili daju netačne ili nepotpune podatke preti kazna od 20.000 do 50.000 dinara.

U Valjevu 161 popisivač

Za popis koji traje do kraja oktobra biće angažovan 161 popisivač na teritoriji Valjeva. Na Ubu će biti 53 popisivača, u Mionici 34, Lajkovcu 30, Ljigu 28 i u Osečini 22 popisivača.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *