ponedeljak, 22. jula 2024.

Poplave nanele veliku štetu mioničkom kraju

Objavljeno: 13. jula 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Opština Mionica
Foto: Opština Mionica

MIONICA- Zbog obilnih padavina koje su pogodile teritoriju opštine Mionica, došlo je do velikih oštećenja lokalnih putnih pravaca. Pojedini putevi, pre svega oni nekategorisani i makadamski, nakon poslednjih kiša, ostali su nedovoljno prohodni.

Ovo je naročito bilo izraženo u brdsko-planinskom području mioničke opštine, gde je šteta na putnoj infrastrukturi procenjena na više od 40 odsto, rečeno je u Mionici nakon sastanka ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandra Martinovića i predsednika opštine Bobana Jankovića.

Navedeno je i da je oštećeno više od 20 hektara useva, te veći broj domaćinstava u selima, kao što su Planinica, Struganik, Berkovac, Popadić, Krčmar, Osečenica, Gornji Lajkovac, Ključ i Mionica, gde je bila najteža situacija.

Osim toga što je pohvalio preduzimljivost opštine i njenog rukovodstva, te brzinu saniranja dela štete od poplava, ministar Martinović je kazao da izveštaji o poplavama sukcesivno stižu u Vladu Srbije koja je već započela da isplaćuje štetu. On je dodao da jedinice lokalne samouprave mogu očekivati i podršku države u rekonstrukciji putne mreže.

Kako je naveo, država je već počela da sanira štetu na saobraćajnoj infrastrukturi, ali joj predstoji tek veliki rad na obnovi u ovom sektoru, a za šta su potrebna značajna finansijska sredstva. On je podsetio na to da samo u Mionici ima na stotine kilometara puteva, ali je i naglasio da je uveren da će uz stabilan budžet i ekonomski rast, a zajedničkim snagama centralnog nivoa vlasti i lokalne zajednice, biti završen veći deo posla.

Foto: Opština Mionica

„Zahvaljujem se ministru Aleksandru Martinoviću i Vladi Republike Srbije koji vode računa o malim mestima kao što je naša opština koja je u nizu poplava koje su nas zadesile pretrpela velika oštećena. Odneti su mostovi, porušena infrastruktura, oštećeni poljoprivredni usevi. Još se nismo oporavili od prethodne poplave, a već nas je stigla sledeća. Mi smo od prvog momenta sa građanima i ekipama na terenu. Uspevamo da osposobimo puteve, mostove koliko možemo, ali štete su stvarno velikih razmera. U poslednje dve poplave koje su nas zadesile za kratko vreme, preliminarne procene su da su štete na mostovima, putevima, infrastrukturi, poljoprivredi i do 300 miliona dinara. Još jednom hvala ministru Martinoviću na poseti, hvala građanima na strpljenju i verujem da ćemo u što kraćem roku, uz pomoć države uspeti da saniramo oštećenja“, izjavio je predsednik mioničke opštine Boban Janković.

Ministar Martinović i presednik opštine Boban Janković obišli su most u Paštriću, putni pravac u selu Popadić, kao i klizište u naselju Berkovac. Prilikom posete mioničkom kraju  ministar Martinović je poklonio mioničkoj opštinskoj upravi dvadeset laptop računara kao doprinos daljem razvoju njene elektronske uprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *