subota, 20. jula 2024.

Posle transplatacije bubrega proglašen nesposobnim za rad

Objavljeno: 10. februara 2014.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Umesto da sa novim bubregom, koji mu je donirala majka, započne novi život, Valjevac Dragan Petrović, profesionalni vozač u „Železnicama Srbije“,  se suočova sa novim mukama, ali ovoga puta birokratske prirode. Posle transplatacije bubrega ovaj Valjevac je proglašen trajno nesposobnim za rad zbog „igre reči“ u Pravilniku o bližim zdravstvenim uslovima koji se odnose na vozače određenih kategorija motornih vozila. Zbog toga je ostao bez dozvole za rad.

“Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima u članu 4. piše da motornim vozilom  ne mogu da upravljaju osobe posle transplantacije bubrega. Međutim, u istom zakonu u članu 5. i 7. stoji da je upravljanje motornim vozilom moguće ukoliko pozitivno mišljenje da lekar specijalista. Ja imam kompletnu dokumentaciju, gde su dva nefrologa i načelnik tog odeljenja potvrdili da sam zdravstveno sposoban i da je stanje transplatiranog bubrega stabilno”, navodi ovaj dokorašnji vozač.

U Policijskoj upravi u Valjevu su čim su dobili mišljenje lekara Medicine rada Draganu Petroviću su oduzeli vozačku dozvolu za sve katergorije. Zbog toga se žalio drugostepenoj komisiji i sada čeka odgovor. „Jedan od smisla transplantacije jeste i da bolesnici obnove i svoju radnu sposobnost posle kraćeg postoperativnog perioda. Umesto novog života, izgubio sam dozvolu za rad, nesposoban sam da vozim auto, nemam pravo da živim i to samo zbog toga što mi je majka dala bubreg. Pa gde je tu pravda“, pita se ovaj Valjevac.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *