subota, 20. jula 2024.

Pravilna ishrana dece je veoma važna

Objavljeno: 18. oktobra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Dr Valentina Marković, foto: Dom zdravlja
Dr Valentina Marković, foto: Dom zdravlja

VALJEVO- Centralno obeležavanje Svetskog dana pravilne ishrane za Kolubarski okrug organizovano je u Edukativnom centru valjevskog Doma zdravlja, a domaćin je bila Služba polivalentne patronaže.

Skup je bio edukativnog karaktera, prvenstveno namenjen trudnicama i roditeljima sa odojčadima, ali je bilo i tema koje su odnosile na odraslo stanovništvo.

U skladu sa tim bile su i teme koje su ukratko izložili predavači iz Doma zdravlja: „Ishrana u trudnoći“ dr Marijana Mitrović, specijalista ginekologije i akušerstva, „Pravilna ishrana dece“ dr Valentina Marković, specijalista pedijatrije, „Gojaznost – zdravstveni ili estetski problem“ prim. dr Jasmina Lukić iz Savetovališta za pravilnu ishranu Preventivnog centra i „Ishrana i Diabetes mellitus“ dr Sanja Mojsilović, specijalista opšte medicine. Kroz ceo program vodila je patronažna sestra Slavica Filipović iz Edukativnog centra.

Dr Valentina Marković je istakla da je u pedijatrijskom pristupu akcenat uvek na dojenju.

„Dojenje je najbitnije jer početak ishrane naših mališana kasnije utiče na njihovo zdravlje, psihomotorni razvoj, odrastanje i eventualne bolesti koje ih očekuju u budućnosti, a koje mogu biti sprečene dojenjem“, rekla je dr Marković.

Foto: Dom zdravlja Valjevo

Svoja iskustva prenele su pojedine trudnice i porodilje. Olga Ranković je pozvala sve buduće mame da se uključe u program Škole za trudnice i roditeljstvo, jer će im lekari i patronažne sestre pomoći da se snađu u svim nepoznanicama i moru informacija koje dobijaju sa svih strana.

Mlada majka Jelena Čulić, ukazala je na kompleksnost dojenja i ishrane bebe.

„Dosta je kompleksna tema dojenje i kako se treba hraniti u tom periodu, jer hrana treba da bude kvalitetna i da se unosi dosta tečnosti, kod mene je bilo tako. Htela sam da odustanem jer nisam očekivala takav bol prilikom uspostavljanja laktacije, tako da bez patronažne sestra Vesne Pavlović verovatno ne bih mogla da se izborim. Zahvaljujući toj pomoći uspela sam da dojim bar tri meseca, što je detetu mnogo značilo, rekla je Jelena Čulić.

Specijalista javnog zdravlja, patronažna sestra Slavica Filipović istakla je da je veoma bitno za polaznice Škole za trudnice i roditeljstvo da čuju lekare koji će govoriti o pravilnoj ishrani od začeća do duboke starosti.

„Pravilna ishrana je osnov dobrog zdravlja, ali to nije dovoljno i moraju je pratiti drugi zdravi stilovi života kao fizička aktivnost, dovoljno sna, život bez stresa, unošenje dovoljno tečnosti, život bez duvana i psihoaktivnih supstanci, umerenost u svemu. U tom kontekstu ističem da su našim građanima od strane Doma zdravlja dostupni preventivni pregledi i kontrole zdravlja, kroz rad Preventivnog centra i brojne akcije na terenu“, poručila je Slavica Filipović.

Skupu su prisustvovali predstavnici domova zdravlja Kolubarskog okruga, Predškolske ustanove, Crvenog krsta, učenici Medicinske škole i njihovi nastavnici zdravstvene nege. Budućim mamama i porodiljama uručeni su prigodni poklon paketi, saopšteno je iz Doma zdravlja.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *