četvrtak, 18. jula 2024.

Pravobranilaštvo: Kupovina zemljišta za drugog investitora je nezakonita

Objavljeno: 19. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VAJEVO- Nakon što je Zajedničko pravobranilaštvo Valjeva podnelo tužbu protiv Grada Valjeva i Republike Srbije zbog odluke da lokalna samouprava, bez naknade, ustupi zemljište državi, koje će biti poklonjeni nemačkoj firmi „Bizerba“, gradski pravobranilac Darko Kostić je saopštio da je nezakonita i kupovina zemljišta za drugog investitora, nemačku kompaniju “Hangsrohe”.

Za potrebe nemačkog investitora Grad Valjevo je odlučio da kupi 38 parcela za novu industrijsku zonu, a jedan ar zemljišta biće plaćen 1.125 evra.

„ Sve je opet urađeno nezakonito i pravobranilaštvo je dalo negativno mišljenje na 25 ugovora, dakle na kupovinu novih parcela. U odlukama Skupštine grada ne piše ni za koje potrebe grad kupuje zemljište ni po kom urbanističkom planu i zato je ceo taj posao kupovine zemljišta nezakonit. Ja kao pravobranilac stojim na stanovištu da određene službe u Gradskoj upravi koje pripremaju ove odluke bi trebalo da znaju kako se sprovodi zakonska procedura u ovakvom poslu, jer im je to dužnost. Za mene je logično da gradonačelnik, Gradsko veće, Skupština grada, odnosno odbornici, nisu pravnici i nisu dužni da znaju zakon i propise. Obaveza je da odluke koje donosi gradonačelnik, Gradsko veće i Skupština grada moraju biti zakonite, jer ih prethodno nadležne stručne službe obrađuju i pripremaju, što mislim da u ovim slučajevima nije tako, pa je, nažalost, došlo i do toga da pravobranilaštvo tuži grad i Republiku“, rekao je gradski pravobranilac Darko Kostić.

Gradski pravobranilac Darko Kostić

Pripremno ročište po tužbi gradskog pravobranioca zbog zemljišta namenjenom prvom nemačkom investitoru firmi „Bizerba“ je već održano u Višem sudu u Valjevu, a ročište za glavnu raspravu je zakazano za 22.oktobar.

Dok je gradski pravobranilac ostao pri stavu da je gradsko zemljište ustupljeno na nezakonit način, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da smatra da je ugovor zakonit, jer je zaključen nakon što je Vlada Srbije donela zaključak o proglašenju investicije od značaja za Republiku, koji je dostavljen Gradu, a na osnovu tog zaključka je Skupština Valjeva donela odluku o prenosu parcele na Republičku direkciju za imovinu.

„Ovih dana se šuška po holovima Gradske uprave da ću biti razrešen dužnosti pravobranioca zbog podnošenja tužbe. To znači da ja nisam podoban, jer radim svoj posao po zakonu, a ne po želji pojedinaca. Ja nemam nikakav problem sa tim, jer ću do poslednjeg dana kao pravobranilac raditi samo po zakonu“, rekao je gradski pravobranilac Darko Kostić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *