petak, 24. maja 2024.

Praznik flaute u Valjevu

Objavljeno: 23. februara 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Koncertom “Susreti u susretu” večeras u 20 časova u valjevskoj Muzićkoj školi “Živorad Grbić” biće otvoreni jubilarni 25. Međunarodni susreti flautista “Tahir Kulenović”.

Kroz pet takmičarskih dana na koncertnom podijumu biće okupljeno 155 mladih flautista svih obrazovnih nivoa  iz sedam država (Srbija, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija), koji će svoju muziku i talenat interpretirati u solističkim nastupima ali i kroz izvođenja u kamernim ansamblima.

Ove godine najbolje mlade flautiste u regionu ocenjivaće sedam akademskih profesora muzičkih akademija Beograda, Niša, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Sofije i najeminentniji profesori flaute srednjih škola Beograda, Novog Sada i škole domaćina predvođeni umetničkim direktorom Susreta, profesorom FMU iz Beograda, mr Miomirom Simonovićem.

Takmičenje je pokrenuto 1999. Godine na inicijativu profesora Tahira Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije. To je prvi valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje  najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Za 25 godina trajanja, Susreti su narasli u najveće međunarodno takmičenje posvećeno flauti koju, organizuje obrazovna institucija na teritoriji Srbije.

 Organizatori festivala su Muzička škola “Živorad Grbić” i  Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *