petak, 23. februara 2024.

Predlozi za čistiji vazduh

Objavljeno: 16. novembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO– Aktivisti udruženja “Lokalni odgovor” su podneli Gradskoj upravi pisane predloge u okviru javne rasprave o budžetu Grada Valjeva za 2024. godinu.

Omogućiti besplatno priključenje građanima na Toplanu, usvojiti i primeniti Plan kvaliteta vazduha i izdvojiti više novca za zaštitu životne sredine – inicijative su čije bi finansiranje iz javnog budžeta, po viđenju Lokalnog odgovora, trebalo da doprinesu smanjenju zagađenja vazduha, zaštiti životne sredine i zdravlja ljudi.

“Besplatni priključci su dobri za građane i dobra stvar za našu Toplanu. Vrlo brzo ćemo imati veći broj ljudi koji se daljinski greju i smanjiti zagađenje vazduha. Na Gradskoj upravi je da donese takvu odluku”, rekao je Đorđe Petković iz udruženja “Lokalni odgovor”.

Predlozi „Lokalnog ogovora“

Kako je saopšteno, poslednji popis stanovništa je pokazao da u Valjevu ima oko 40.000 domaćinstava, od kojih većina koristi drvo za ogrev. Približno svako deseto domaćinstvo u Valjevu koristi usluge daljinskog grejanja Toplane.

Govoreći o tome zašto bi trebalo doneti Plan kvaliteta vazduha, Slavica Pantić iz udruženja “Lokalni odgovor” je naglasila da ne samo da na taj način lokalne vlasti izvršavaju svoju obavezu, već stvaraju osnov da se u dužem vremenskom periodu planiraju i realizuju mere koje će stvarno doprineti dostizanju graničnih vrednosti čestica prašine u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

Iako je obaveza izrade i usvajanja Plana kvaliteta vazduha nastala još 2021. godine, do danas vlast u Valjevu nije usvojila ovaj dokument, niti primenila koordinisane mere za smanjenje emisija štetnih materija u vazduh.

“Smanjenje zagađenja vazduha, unapređenje kvaliteta valjevskih reka i zaštita  prirode i životne sredine moraju biti prioritet finansiranja”, navode u udruženju “Lokalni odgovor”.

Nakon zabeleženog rasta udela javnog budžeta namenjenog za zaštitu životne sredine, u Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2024. opredeljeno je 1,3% ukupno planiranih rashoda, što je više od dva puta manje nego ranijih godina, a daleko manje od 5% koji preporučuje Ministarstvo finansija.

Predstavnici Lokalnog odgovora se nadaju da će ovoga puta dobiti odgovore, s obzirom da ni nakon godinu dana od prošlogodišnje javne rasprave o budžetu nije obljavljen izveštaj, niti su učesnici javne rasprave od Gradske uprave dobili odgovore na svoje predloge.

Zbog toga udruženje smatra da visoki predstavnici lokalne vlasti nisu pokazali otvorenost prema učešću građana i poštovanju demokratskih procedura. U gradu koji ima ogroman problem sa aerozagađenjem i građane koji s pravom traže informacije i žele da učestvuju u rešavanju problema, od suštinske važnosti je da predstavnici lokalne vlasti odgovaraju na upite zainteresovane javnosti i otvore mogućnost za saradnju.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *