četvrtak, 18. jula 2024.

Predstavnik Evropske komisije posetio Mionicu

Objavljeno: 9. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

MIONICA- Žil Kitel, predstavnik Evropske komisije izjavio je prilikom posete Mionici da je mionička toplana na biomasu uspešan primer brige o zaštiti životne sredine. Kitel se sastao s predsednikom opštine Bobanom Jankovićem s kojim je razgovarao o mogućnostima saradnje u cilju daljeg unapređenja lokalne samouprave.

„Zaista sam prijatno iznenađen koliko opština Mionica brine o zaštiti životne sredine, socijalnoj inkluziji i koliko inovativnih projekata i ideja imaju. Toplana na biomasu je zaista jedan primer na koji način se problem zagađenja vazduha može rešiti. Verujem da ćemo u nastavku sarađivati na razvoju opštine Mionica“, rekao je Kitel.

Janković i Kitel su obišli toplanu na biomasu koja je u Mionici puštena u rad 2019. godine.

Foto: Opština Mionica

„Posvećujemo veliku pažnju održivim projektima i ekonomiji. Mi smo 2019. godine prvi u Srbiji pustili u rad toplanu na biomasu. U saradnji sa Vladom Srbije uložili smo 138 miliona dinara. Cilj nam je bio da smanjimo troškove, zagađenje i koristimo obnovljive izvore energije. Sa novom toplanom uštedeli smo 14 miliona dinara. Bavimo se pitanjem čiste životne sredine, a trenutno gradimo 20 kilometara kanalizacione mreže i izgradićemo dva prečistača otpadnih voda. To je najveća investicija za Mionicu“, rekao je Janković.

Izgradnju kanalizacione mreže u Mionici finansira Vlada Srbije sa 1,2 milijarde dinara.

Jedan komentar na “Predstavnik Evropske komisije posetio Mionicu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *