utorak, 23. aprila 2024.

Preminuo pesnik Petar Pajić

Objavljeno: 3. avgusta 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Znameniti srpski pesnik Petar Pajić preminuo je u 82. godini. Pajić je rođen u Valjevu, 6. oktobra 1935. godine. Završio je Valjevsku gimnaziju i diplomirao na grupi Jugoslovenske i opšta književnost na Filozofskom fakultetu Beogradu.
Profesionalnu karijeru Petar Pajić je započeo kao novinar lista Mladost, a zatim je godinama bio urednik – novinar Radio Beograda.
Pisao je poeziju, ali vrlo uspešno i prozu. Iako ga je književna nauka svrstala u neosimbolizam, pravac kome su, između ostalih, pripadali i Branko Miljković, Milovan Danojlić, Božidar Timotijević, Dragan Kolundžija, u književnom opusu Petra Pajića provejavaju i neorealistički, kao i elementi ostalih postmodernističkih strujanja.
Autor je i zbirki priča: Pogibije moga dede (1978), Mašta svih Gavrilovića (1989), knjige za decu Kako se greju pahuljice (1992), Slike iz detinjstva (1995), Priče o Pipu (2001), izbora pripovedaka Nebeski narod (2001), kao i knjige satiričnih tekstova Dnevnik našeg savremenika (1992) i satiričnog leksikona Ko je ko u Srbiji (1998). Dobitnik je mnogobrojnih prestižnih nagrada za poeziju i prozu.

Bio je jedan od Valjevaca koji su osamdesetih godina prošlog veka napravili kulturni i civilizacijski preporod svog rodnog grada ističući značaj kulture za život savremenog čoveka i svestrani razvoj društva. U Valjevo je često i uvek sa radošću dolazio. Voleo ga je na poseban, dirljiv način, baš kao i saradnike i prijatelje sa kojima se družio.
Komemoracija povodom smrti književnika Petra Pajića biće održana u svečanoj sali Valjevske gimnazije u subotu, 5. 08. 2017. g. u 13,00 sati, a opelo i sahrana u 14,30 na Novom groblju u Valjevu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *