sreda, 24. jula 2024.

Preventiva ključna u borbi protiv moždanog udara

Objavljeno: 1. novembra 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Svetski dan borbe protiv moždanog udara, služba Neurologije Opšte bolnice Valjevo i ove godine dočekuje sa statističkim prosekom obolelih od ove bolesti koja je među vodećim nakon kardiovaskularnih oboljenja. Samo u ovoj godini na odeljenju Neurologije je zbrinuto i lečeno 406 bolesnika sa dijagnozom akutnog moždanog udara.

Broj dana bolničkog lečenja od početka godine je 4396, a broj umrlih od cerebrovaskularnog insulta u prvih 48 sati hospitalizacije je 29 pacijenata. Ukupan broj umrlih od moždanog udara je 109 ljudi za prvih devet meseci ove godine.

Prema rečima dr Gorana Mitrovića specijaliste neurologije, žitelji Kolubarskog okruga se uklapaju u svetsku statistiku s tim da je na ovim prostorima uočena navika neumerenosti kada je ishrana u pitanju pa je i to jedan od većih faktora rizika.

„Mi smo vodili preciznu statistiku i za period od 1. januara do 30. septembra. I u tom periodu broj bolesnika sa dijagnozom akutnog moždanog udara je ukupno 406. Broj dana za lečenje cerebrovaskularnih oboljenja iznosi 4396, a broj preminulih u prvih 48 sati nakon prijema u bolnicu je 29. Ukupan broj preminulih u prvih devet meseci od 406 je 109. Do kraja godine imamo još tri meseca, a nastupa period kada se uzima slana i masna hrana uz fizičku inaktivnost tako da će i broj obolelih rasti. Mi nemamo doba godine kada se u klasterima javlja povećan broj obolelih, ali možemo da pretpostavimo kada namse javlja veći broj pacijenata sa dijagnozom akutnog moždanog udara. Imamo i sve veći broj pacijenata koji nemaju razvijena faktore rizika, ali dobijaju moždani udar i to je populacija od 35 do 45 godine života. Vrlo mlade osobe dobijaju teške moždane udare“, rekao je dr Mitrović.

Prema podacima Svetske zdravstvena organizacije 30% obolelih izgubi bitku, 30% ostaje invalidno, a 30% pacijenata se uz dobre mere rehabilitacije vraća na svoje staro zanimanje i potpuno oporavlja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *