ponedeljak, 24. juna 2024.

Preventivni pregledi u Bolnici i Domu zdravlja

Objavljeno: 25. maja 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: ZC Valjevo
Foto: ZC Valjevo

VALJEVO- U nedelju, od 8 do 17 časova, u Domu zdravlja i Bolnici biće organizovani besplatni preventivni pregledi za građane, a zakazivanje nije potrebno.

Kako je najavljeno, građanima će biti omogućen osnovni klinički pregled uz merenje vrednosti osnovne krvne slike i merenje vrednosti krvnog pritiska.

„Od specijalističkih pregleda ovoga puta akcenat je na prevenciji pa su u fokusu pedijatrijska populacija, deca i školarci kojima je omogućen pregled specijaliste fizijatrije. Za adultno stanovništvo biće omogućen pregled kod pneumoftiziologa uz RTG pluća po proceni lekara pulmologa, a za populaciju iznad 50 godina života koja ima znatan pušački staž RTG snimak pluća će biti obavezan u sklopu ovih preventivnih pregleda. U nedelju će biti moguće uraditi i  laboratorijske analize: krvna slika, hormoni štitaste žlezde FT4, FT3, TSH, tumor marker za mušku populaciju PSA“, saopšteno je iz Zdravstvenog centra.

Foto: ZC Valjevo

Preventivni pregledi za građanstvo su prilika da se potpuno besplatno pregledaju čak i građani bez zdravstvenog osiguranja, odnosno, overene zdravstvene knjižice.

Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati i prekontrolišu svoje zdravstveno stanje.

Preventivni pregledi biće organizovani u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *