utorak, 21. maja 2024.

Priroda kroz objektiv Miroslava Jeremića

Objavljeno: 14. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U objektivu foto-aparata majstora fotografije Miroslava Jeremića iz Valjeva sabrala se sva lepota prirode i planina Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Uz to, prešavši na stotine kilometara stazama i bogazama, livadama i planinskim masivima, načinio je i „portrete“ svih biljaka na području Srbije i Crne Gore, iz čega je nastao jedinstveni botanički atlas ovog dela jugoistočne Evrope, čiji su autori, uz Jeremića, i eminentni naučnici Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ iz Beograda, pišu „Novosti“.

Sijaset fotografija sa potpisom ovog valjevskog umetnika crtanja svetlom, ovekovečuju i mnoge tajnovite prostore i predele, nedokučive oku običnog ljubitelja prirode. Zabeležio je jedinstvene detalje Prokletija, Durmitora, Stare planine, Šare, venca Valjevskih planina, Tare… Brojna jezera, reke, kanjone.

Foto: Miroslav Jeremić

„Obožavam prirodu, zato je pohodim i beležim foto-aparatom. Veliki sam zaljubljenik i u biljke. Uočio sam, stoga, da su svi predeli gde rastu retke i značajne, lekovite biljke, zapravo najlepši za fotografisanje. Jer, biljke tu ne uspevaju bez razloga, već zato što je bogatstvo prirode takvo. Planine, kao i ljudi, imaju svoju dušu, specifičnosti. Moraš, zato, da je dobro upoznaš, dugo sa njom druguješ, da bi mogao da je valjano ovekovečiš, načiniš njen portret objektivom foto-aparata“, kaže Miroslav Jeremić.

Za umetničke fotografije planina i bilja ovog dela jugoistočne Evrope, Jeremić je dobio veliki broj nagrada na domaćim i međunarodnim izložbama i konkursima. Njegove fotografije krase brojne monografije, prospekte… U SANU je organizovana izložba njegovih fotografija planina Srbije i Crne Gore.

„Stara planina, sa najvećim vrhom Srbije Midžorom, sa mnogo rečica, potoka i vodopada, bogatstvom čak 1.200 vrsta biljaka, od kojih su mnoge lekovite i samo tu rastu, ogromnim prostranstvima livada i pašnjaka, kao stvorena je za fotografisanje, ali su potrebne godine da se spozna sve što ona krije. Tara, nacionalni park, jedna od najšumovitijih planina u Evropi, na kojoj raste skoro trećina biljaka u Srbiji, za mene kao fotografa veoma je inspirativna i zahvalna. Ima i mnogo jelovih šuma, koje nažalost sve teže opstaju, ali im Tara, srećom, prija“, kaže Jeremić.

Ističe Jeremić i lepote venca Valjevskih planina, na kojima se, kaže, završava dinarski sistem i počinje staro, balkansko-karpatsko kopno. Tu se sudaraju i tri ruže vetrova, dopire i mediteranska klima, pa nije stoga čudo da su Divčibare davno proglašene za vazdušnu banju.

Dodaje da neopisiva lepota i bogatstvo prirode krasi Durmitor, Prokletije u Crnoj Gori, koji su mu takođe inspiracija.

Foto: Miroslav Jeremić

BILJKE

„Čovek počne biljke da gleda sasvim drugim očima, kada sazna kako i u kojim uslovima rastu, kada cvetaju, kako izgledaju, za šta se upotrebljavaju. Kad se biljkama približim u prirodi, da bih ih fotografisao, vidim svu njihovu lepotu i koliko su zanimljive, da imaju svoj karakter, kao i ljudi. Biljke su čudnovate, tako smo ozimicu, koja je veoma retka i u ovim krajevima Srbije gotovo nestala, a uspevala je na Valjevskim planinama, uspeli da pronađemo slučajno, neočekivano, nadomak centra Valjeva“, kaže Jeremić.

Izvor: Novosti

Foto: Miroslav Jeremić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *