utorak, 23. aprila 2024.

Privremeno zatvorena kovid jedinica u valjevskoj bolnici

Objavljeno: 17. juna 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Posle skoro godinu i po dana u valjevskoj bolnici je privremeno zatvoreno kovid odeljenje, gde su se u proteklom periodu lečili pacijenti sa simptomima kovida. Kako saznajemo, zatvoren je prvi sprat grudnog odeljenje i intenzivna nega, gde su bili smešteni kovid pacijenti.

Koordinatorka kovid jedinice valjevske bolnice dr Katarina Pantelić kažu za portal Patak online da je taj prostor dezinfikovan i zatvoren, ali ostaje prazan i u pripravnosti ukoliko bude bilo potrebe za zbrinjavanje većeg broja kovid pacijenata.

„Pacijenti sa kovid simptomima sada su smešteni na infektivno odeljenje, a zbog smanjenja broja pacijenata zatvoren je prvi sprat grudnog i intenzivna nega. Na raspolaganje smo ostavili dva respiratora, u slučaju da bude kovid pacijenata kojima je neophodna ova vrsta mehaničke podrške, dok su ostali respiratori poslati na servisiranje“, objašnjava dr Pantelić.

Kovid jedinica u valjevskoj bolnici je otvorena 16. marta prošle godine. Kroz nju je „prošao“ ogroman broj pacijenata iz čitavog Kolubarskog okruga, a u pojedinim danima bilo je i po 140 pacijenata i tražio se respirator više. Zbog velikog broja ljudi na bolničkom lečenju ogroman pritisak su pretrpeli medicinski radnici, koji su skoro godinu i po dana radili bez dana odmora.

„Zato apelujemo na građane da se vakcinišu, jer na taj način će izbeći teže posledice i mogućnost da završe na respiratoru. Bilo je slučajeva da smo imali pacijente kojima nije prošlo više od 40 dana od vakcinacije, ali svi oni su imali blaže simptome. Ogroman pritisak je bio na medicinske radnike, koji su bili na izmaku snage. Mi smo pripravni za naredni talas, ukoliko dođe do njega, ali apelujemo na građane da budu odgovorni, jer tako štite sebe, ali i olakšavaju nama posao“, kaže dr Pantelić.

Poslednjih dana drastično je smanjen broj pacijenata na bolničkom lečenju, kao i broj novopozitivnih. Prema poslednjem izveštaju, na lečenju su tri kovid pacijenta, dok je u Kolubarskom okrugu korona virus potvrđen kod dve osobe iz Uba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *