utorak, 28. maja 2024.

Prof. dr Miloš Marković o HPV vakcinama

Objavljeno: 11. novembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- U Edukativnom centru valjevskog Doma zdravlja organizovan je stručni sastanak na kojem je naš poznati imunolog, prof. dr Miloš Marković sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, govorio pedijatrima i pedijatrijskim sestrama o značaju i primeni vakcina protiv Humanog papiloma virusa (HPV), uzročnika karcinoma grlića materice.

U izjavi za medije profesor Marković je rekao da su zdravstveni radnici već dobro upoznati sa HPV imunizacijom, ali da je predavanje osmišljeno tako da im pruži odgovore na najčešća pitanja, kako bi na jasan i efikasan način odgovorili pacijentima, bilo da su to tinejdžeri ili njihovi roditelji.

„Ova vakcina se u svetu primenjuje već 15 godina, a kod nas je prvi put o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja dostupna svima od 9 do 19 godina. I osobe starije od 19 godina treba da je prime, s tim što je sami plaćaju. Koliko znam, vakcinacija dobro protiče i stalno stižu nove količine. Imamo najbolju vakcinu koja pokriva devet sojeva, a pritom ne štiti samo od tumora nego i od genitalnih bradavica (kondiloma) koje se vrlo teško leče i lako se vraćaju. Mislim da svi treba da radimo na promociji i preporučivanju HPV vakcine, da što više informišemo građane da je veoma važno da je naša deca dobiju i na taj način steknu dugotrajnu, verovatno i doživotnu zaštitu od virusa koji potpuno jasno izazivaju rak, ne samo grlića materice nego i drugih organa u istoj regiji, a čak i karcinome vrata i usne duplje“, rekao je Marković.

Prof. dr Miloš Marković, foto: Dom zdravlja

On ima jasnu poruku za mlade i njihove roditelje: vakcina je sjajna, izuzetno bezbedna i efikasna i u ogromnoj meri štiti od karcinoma grlića materice i drugih karcinoma izazvanih HPV virusom.

„Imam troje dece i na uzrastnom pragu su da je dobiju, vakcinisaću svoju kćerku i dva sina. Apelujem da se imunizacija proširi i na populaciju do 26 godina, da obuhvatimo i studente. Kasno tinejdžersko doba i rane dvadesete godine – tada je HPV infekcija najčešća i ako pokrijemo njih onda smo uradili veliku stvar. Idealno je dati pre stupanja u seksualne odnose jer se dominantno tako prenosi. Imunološki i medicinski posmatrano optimalni uzrast je 12-13 godina, a idealno je to spojiti sa redovnim sistematskim pregledom pri kraju osnovne škole. Do petnaeste godine dovoljne su dve doze, a nakon toga daju se tri. Dakle, dobija se ista zaštita sa manje uboda, manje dolaženja u Dom zdravlja, manje stresa. Ranijom vakcinacijom postižemo da zaštitimo sve pre nego što budu inficirani, a pritom to nije rano jer je zaštita dugotrajna. Studije pokazuju da ne postoje naznake opadanja zaštite 10-15 godina posle vakcinacije, dakle sigurno su decenije u pitanju, a ne bi me iznenadilo da zaštita bude i doživotna. Svetska zdravstvena organizacija HPV vakcinu stavlja u prioritet, a trenutno se primenjuje u 103 zemlje“, rekao je Marković.

Roditelji koji su odlučili da svom detetu daju vakcinu ne postavljaju nikakva pitanja, kaže Valentina Marković, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja Valjevo, što je neuobičajeno kada se pojavi nova stvar.

Za one koji nisu dovoljno informisani pedijatri su spremni da odgovore na sva pitanja. Uz poziv za redovan sistematski pregled i vakcinaciju protiv difterije u osmom razredu, koji se šalje preko škola, Dom zdravlja je obavestio roditelje da imaju mogućnost da deca tada prime i vakcinu protiv HPV-a.

U okviru poziva nalazi se i flajer o HPV vakcini, kako bi se roditelji bolje informisali i imali vremena da razmisle. Od juna, kada je vakcinacija na HPV počela, odziv u Valjevu je relativno dobar.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *