utorak, 28. maja 2024.

Prošlo je 28 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Objavljeno: 30. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Danas se u Donjim Leskovicama obeležava 28 godina od pogibije vojnika JNA Stojadina Mirkovića u bjelovarskoj kasarni. Posle parastosa na seoskom groblju u Gornjim Leskovicama, u 11 časova u dvorištu matične škole „Miloš Marković“ u Donjim Leskovicama biće položeno cveće na spomen bistu, koja je podignuta pre šest godina. Vence i cveće će položiti predstavnici Grada Valjeva, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i predstavnici boračkih organizacija i udruženja, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

U julu ove godine Skupština grada prihvatila je predlog odborničke grupe SPS da se narodnom heroju, vojniku JNA Stojadinu Mirkoviću, podigne spomenik u parku „Vide Jocić“. Podizanje spomenika Stojadinu Mirkoviću, koji je rođen 1972. godine a poginuo je u Hrvatskoj, tokom ratnih dejstava 1991. godine, kako je tada najavljeno, biće zajednička je akcija Grada Valjeva i Ministarstva odbrane.

Stojadin Mirković bio je vojnik JNA na redovnom odsluženju vojnog roka. Posle završene obuke za vozača vojnog transportera prekomandovan je iz Banja Luke u Bjelovar i u centralno skladište borbenih sredstava. Posle blokade hrvatskih paravojnih snaga, major Milan Tepić bio primoran da se sa svojim vojnicima povuče u skladište i organizuje odbranu. Ne želeći da prepusti neprijatelju oružje kojim bi ubijao njegove vojnike, Tepić je digao 29. septembra 1991. godine u vazduh vojno skladište i sebe. Tom prilikom je poginuo i vojnik devetnaestogodišnji Stojadin Mirković, kada je njegov transporter iz kojeg je dejstvovao pogodila „zolja”.

Jedan komentar na “Prošlo je 28 godina od pogibije vojnika Stojadina Mirkovića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *