subota, 13. jula 2024.

Protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio opasan po zdravlje

Objavljeno: 19. januara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje, foto: Patak online
Zagadjenje, foto: Patak online

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje ljudi. Od početka godine zabeleženo je 13 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je svaki dan prethodne nedelje vazduh u Valjevu bio opasan po zdravlje. U ponedeljak i utorak vazduh u Valjevu je bio označen indeksom “loš”. Sreda i subota su imale vazduh sa indeksom “veoma loš”. U četvrtak, petak i nedelju vazduh je bio sa indeksom “veoma loš”.

Najviša prosečna dnevna koncentracija za proteklu nedelju zabeležena je u petak, 15.januara, kada su suspendovane čestice prašine prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 127,58 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 120,22 µg/m3. Istog dana u 10 časova zabeležene su rekordne maksimalne satne koncentracije u vrednosti od 261,24 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice i vrednost od  249,60 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe.

„Ni jedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“.

Prošla 2021. godina je završena sa 152 dana prekoračenja granične vrednosti što je više od četvorostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *