petak, 12. aprila 2024.

Protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio zagađen

Objavljeno: 5. decembra 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagadjenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Od početka godine u Valjevu je zabeležen 91 dan sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica. I protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio zagađen, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero alarm 2“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Izveštaj pokazuje da su Valjevci prošle sedmice samo u petak i subotu udisali bezbedan vazduh. Ostalih dana stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “veoma loš” i “loš”.

“Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao početi da oseća zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani”, navedeno je u ovom izveštaju.

“Lokalni odgovor” poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *