petak, 24. maja 2024.

Protest u Valjevu zbog iskopavanja litijuma i bora

Objavljeno: 3. februara 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Na građanskom protestu, koji je održan sinoć pod nazivom „Valjevo nije na prodaju“, zatraženo je uvođenje moratorijuma na iskopavanje litijuma i bora na teritoriji cele Srbije.

Na protestu koji je organizovao pokret “Kreni-Promeni“, gde se okupilo se više stotina građana Valjeva, nije bilo incidenata.

„Smatramo da su naši zahtevi ključni. Zašto se iskopavanja dozvoljavaju u ostatku Srbije, da li je dolina Jadra vrednija od drugih? Valjevo je Srbija i svi delovi su jednaki. Nećemo Vas pustiti dok se ovo pitanje ne reši, rok je do raspuštanja Skupštine, protesti će se nastaviti , a vi radite šta hoćete, ali nećemo vam dozvoliti da nam prodate zemlju“, izjavio je Savo Manojlović iz inicijative “Kreni-Promeni”.

Na protestu je govorio i Cvetko Jovanović čiji su bunari zagađeni su visokim koncentracijama bora koja se izlila iz jedne od probnih bušotina kompanije “Euro litijum Balkan” na tom području.

„Sam sam primer i opomena kakve su posledice iskopavanja. Zato, nemojte dozvoliti bilo kakvu bušotinu u vašem kraju. Sada smo došli do toga da niko iz Grada da nam se javi, bar da pita treba li nam čaša vode. Na žalost, moja deca i moja unučad nemaju čašu vode da popiju, već moram svaki dan da idem da vučem vodu na bicikli”, rekao je Jovanović.

Na protestu su još govorili valjevski pisac i slikar Luka Tripković, inženjer Aleksandar Urošević i književnica Ivana Mijailović.

Foto: Kreni-Promeni

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *