petak, 24. maja 2024.

Protest vojnog invalida kod Višeg suda

Objavljeno: 13. aprila 2018.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Vojni invalid Živko Ristić (56) koji je vezan za invalidska kolica, protestovao je ispred valjevskog Višeg suda jer ta pravosudna institucija, u kojoj vodi spor sa EPS-om, nema uređen prilaz, odnosno, rampu za ulazak osoba sa invaliditetom.

Ristić, kako je ispričao novinarima, već 20 godina vodi nekoliko sudskih procesa protiv EPS-a, od kojih je poslednji pred Višim sudom i to po njegovoj tužbi protiv EPS-a za diskriminaciju. On je pred Višim sudom protestovao jer u njega ne može da uđe da dostavi dokaz o plaćenoj sudskoj taksi, dok mu je s druge strane, sud zapretio prinudnom naplatom plenidbom njegove imovine ukoliko taj dokaz ne dostavi na sudsku pisarnicu.

„Što se tiče ročišta po mojoj tužbi, nakon što sam posao nekoliko zahteva Višem sudu i Ministarstvu pravde da mi omoguće da prisustvujem ročištima, na šta imam puno zakonsko pravo, olni su pronašli rešenje da se ročišta održavaju u prizemlju Privrednog suda, gde mogu da nesmetano uđem kolicima. Problem je, međutim, što dokaze o uplati sudskih taksi moram da predam na pisarnici Višeg suda, u koji ne mogu da uđem jer ne postoji uređen prilaz za invalidska kolica već fizičke prepreke u vidu stepenica“, kaže vojni invalid.

Jedino što mu je preostalo, kako kaže, jeste da čeka nekog od prolaznika koji bi imao dobru volju da mu pomogne i dokaz o uplati sudske takse preda na pisarnicu, kako se ne bi suočio sa posetom sudskih izvršitelja, iako je svoju zakonsku obavezu izmirio.

Ristić dodaje da je sličan problem već imao i sa Osnovnim sudom u koji takođe ne može da uđe jer ne postoji uređen prilaz za invalide i tada je takođe morao da traži pomoć sugrađana dobre volje. S druge strane, on upozorava da je u Srbiji već deceniju na snazi zakon koji državne i javne institucije obavezuje da urede prilaze za osobe sa invaliditetom.

Jedan komentar na “Protest vojnog invalida kod Višeg suda

  1. Gde je velikan zastite invalida rata boraca Bradic Ljubomir da se pomogne ovom coveku ?Mozda pise neki projekt i nema vremena koji donosi dosta love za napredak i pomoc borcima vojnim invalidima i mora prvo da pita Gradonacelnika da li sme da pomogne inace nece dobiti kintu ni za jedan projekat.

    4

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *