utorak, 23. jula 2024.

Protiv gripa vakcinisano oko 2.300 Valjevaca

Objavljeno: 31. oktobra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Foto: Dom zdravlja Valjevo
Foto: Dom zdravlja Valjevo

VALJEVO- Za mesec dana, od kraja septembra do kraja oktobra, protiv sezonskog gripa vakcinisano je 2.289 Valjevaca. Ima još dosta vremena do uobičajene pojave gripa, vakcina ima dovoljno, tako da će svi zainteresovani Valjevci moći na vreme da se zaštite, saopšteno je iz valjevskog Doma zdravlja.

Vakcinacija se sprovodi u ambulantama Doma zdravlja Valjevo, isključivo radnim danima. U ambulantama Novo naselje i Peti puk vakcinu mogu da prime samo građani koji tu imaju zdravstveni karton, dok svi ostali treba da dođu u ambulantu Doma penzionera, koja je opredeljena za imunizaciju protiv gripa (ne radi redovne preglede pacijenata). Tu u svakoj smeni radi lekar sa dve sestre i nije potrebno da to bude izabrani lekar.

U ambulanti Doma penzionera vakcinacija protiv gripa se obavlja od 7 do 20 časova, U Novom naselju po rasporedu rada ove ambulante, a na Petom puku od 7 do 14 časova.

 

Na raspolaganju su trovalentna “Torvaks flu“ vakcina, namenjena uzrastu od 18 do 65 godina, i četvorovalentna „Vaksigrip tetra“ koju mogu primiti deca već od navršenih šest meseci, trudnice i svi odrasli, uključujući i starije od 65 godina. Imunitet se razvija za dve do tri nedelje i traje 6 do 12  meseci.

Preporučena je svim građanima u pojačanom riziku, a to su hronični pacijenti sa kardiovaskularnim, plućnim, degenerativnim i malignim bolestima, dijabetesom, kao i hroničnim oboljenjima bubrega i jetre. Preporuka se odnosi i na trudnice, zdravstvene radnike, gerontološke centre i ustanove socijalne zaštite. Neželjene reakcije su po pravilu blage i prolaze spontano, bez ikakve terapije, najduže za tri dana.

Vakcinu protiv sezonskog gripa ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i alergiju na neku od komponenti vakcine.

Za Dom zdravlja Valjevo u sezoni 2022/23. opredeljeno je 5.300 doza, od čega su većina četvorovalentne, koje štite od dva tipa virusa A i dva tipa virusa B sezonskog gripa. Vakcine su distribuirane i seoskim ambulantama (dostupne u danima kada rade ove ambulante) i Divčibarama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *