subota, 20. jula 2024.

Prvi plodovi kupine po 100 dinara

Objavljeno: 17. jula 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U valjevskom kraju počela je berba sorte „loh nes“ kupine, koju otkupljivači trenutno plaćaju 100 dinara za kilogram. Po procenama poljoprivrednih stručnjaka, kupinjaci su u veoma dobrom stanju.

„Imali smo i sasvim dovoljno padavina, tako da je potrebno samo da u narednom periodu neka previsoka temperatura ne „uhvati“ kupinu u prvom branju, jer onda plod zna da pobeli i okameni se, što nije traženi kvalitet. Sve temperature do 30 stepeni celzijusa su za kupinu u ovom periodu podnošljive“, kaže Jovan Milinković iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe „Valjevo“.

Kako procenjuje, za kupinu sorte „loh nes“ se očekuje da se otkupna cena zadrži na nivou od 80 do 100 dinara. Tome se nadaju i proizvođači, a na području valjevskih Stava, odakle stižu najveće količine kupine, s pažnjom prate i naredne vremenske prilike, kada se berba kupine tek zahukta.

„Kupina je rodila odlično, kvalitet je takođe veoma dobar. Prošla godina, za razliku od dugog niza prethodnih, nije bilo loša, a cene su u proseku bile do 60 dinara za kilogram. Naravno, cena može da bude i viša, pogotovo ako kvalitet plodova bude odličan, a s obzirom da se najavljuje suv avgust što je za kupinu najbolje, očekujemo da je i otkupljivači više plate“, kaže Slobodan Petrović, predsednik MZ Stave i proizvođač kupine.

Jedan komentar na “Prvi plodovi kupine po 100 dinara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *