nedelja, 16. juna 2024.

Psihosocijalna podrška parovima koji se pripremaju za vantelesnu oplodnju

Objavljeno: 6. juna 2023.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Valjevska bolnica, foto: Patak online
Valjevska bolnica, foto: Patak online

VALJEVO-U valjevskoj bolnici je počeo je pilot projekat „Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom“.  Osmišljen je kao program psihosocijalne podrške, kroz koji zainteresovani pacijenti jačaju veštine prevazilaženja psiholoških i socijalnih izazova koje nosi proces pripreme za biomedicinski potpomognutu oplodnju, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Program  koji se sprovodi u odseku za vantelesnu oplodnju (VTO) Opšte bolnice Valjevo podrazumeva edukativni susret uoči komisije, kada se pacijenti informišu o programu, kao i 10 individualnih i susreta parova sa pružaocima podrške obučenim psihijatrima, psiholozima i psihoterapeutima zaposlenim u valjevskoj bolnici.

Program podrške, kao i obuku za njegovu primenu, razvio je tim Instituta za mentalno zdravlje, na čelu sa Doc. dr Bojanom Pejušković.

Foto: Valjevska bolnica

„Zadovoljstvo nam je da naš mali tim, valjevskog Odseka za VTO, može sada da pruži dodatnu podršku svojim pacijentima i pacijentkinjama, kako bismo zajedno povećali uspešnost VTO procesa, na obostranu radost“, rekao je šef Odseka za BMPO Opšte bolnice Valjevo sub.spec. dr Predrag Miholjčić.

Iskustvo lekara je pokazalo da se parovi koji se suočavaju sa problemom infertiliteta često tokom procesa suočavaju sa stresom, anksioznošću i depresivnošću, što je inicijalno i pokrenulo ideju pilot projekta „Psihosocijalna podrška za parove sa infertilitetom“, koji je podržan od strane Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstva zdravlja, u okviru nove inicijative „Ljudi čine grad“.

Nakon završetka pilot projekta koji će trajati do kraja ove godine, biće date i preporuke za uvođenje psihosocijalne podrške podrške kao redovne aktivnosti u procesu vantelesne oplodnje. Kao krajnji cilj, pilot promoviše zaštitu mentalnog zdravlja kao vid preventivne zdravstvene zaštite, i doprinosi borbi protiv depopulacije, saopšteno je iz valjevske bolnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *