ponedeljak, 22. jula 2024.

Račun “Kolubare” blokirao EPS

Objavljeno: 4. novembra 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO-  Račun Javnog preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema “ Stubo Rovni Kolubara“ je blokirao EPS, koji je preko AIK banke pustio menice, zbog duga od oko 560 miliona dinara. To je je za “Patak” potvrdio zamenik gradonačelnika Žarko Kovač. On kaže da je o problemima vezanim za blokadu računa preduzeća kome je poverena izgradnja akumulacije i brane Stubo-Rovni saznao pre 20-ak dana. Račun tog preduzeća je od početka godine bio u blokadi skoro 230 dana. Kako objašnjava Kovač, do blokade je došlo jer EPS smatra da preduzeće  „Stubo Rovni Kolubara“ nije ispoštovalo ugovorene obaveze, koje su preuzeli još 2010. godine.

“ Tokom 2010. godine, pošto država nije imala novca, EPS je izdvojio 320 miliona dinara za radove na brani ‘Stubo-Rovni’, uz obavezu da im se na toj lokaciji omogući izgradnja mini-elektrana, uz uslov da do 2014. godine dobiju upotrebnu dozvolu. Državni revizor je uočio da do toga nije došlo, što je i logično, jer svi radovi nisu završeni, niti je brana još uvek u funkciji i nakon toga EPS je pustio menice, a uz uloženi novac, obračunali su i kamatu od 260 miliona dinara i tako je došlo do ovog ogromnog duga, koji je uslovno rečeno dug, jer je sve ono za šta su dali novac urađeno”, objašnjava zamenik gradonačelnika.

Kovač kaže da je u pitanju “latentna” blokada, jer se menice povlače, da bi “Kolubara” isplatila izvođače radova i da bi zaposleni dobili plate.

 

Direktor ne zna za blokadu

S druge strane direktor “Kolubare” Miodrag Marković je za “Patak” prvo rekao da nije tačno da im je račun blokiran, a nakon naše opaske da su to podaci NBS, Marković je rekao da je moguće da je blokiran neki od njihov računa. Račun tog preduzeća, kome je poveren posao izgradnje brane i akumulacije Stubo Rovni, blokiran je poslednji put 19. avgusta i još uvek nije odblokiran. Prema podacima Narodne banke Srbije to preduzeće je u ovoj godini bilo čak 228 dana u blokadi!

Jedan komentar na “Račun “Kolubare” blokirao EPS

  1. Kada je direktor vodovoda više nego teatralno smenjen Stanko Terzić obeća odgovornost i Markovića.Narod pamti i pita Terziću šta bi ?

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *