utorak, 23. jula 2024.

Radnici Bemaka obustavili proizvodnju

Objavljeno: 24. decembra 2013.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Radnici „Bemaka“ obustavili su proizvodnju  pokušavajući da na taj način da vlasnika primoraju da im isplati 10 zaostalih plata. Zaposleni u fabrici za proizvodnju HTZ opreme kažu da vlasnik fabrike Ladislav Kovalski iz Slovačke nije ispunio obećanja, tako da već 10 meseci ne primaju plate. Radnik Branko Andrić kaže da su zbog toga prekinuli proizvodnju i dodaje da neće dozvoliti da sašivena oprema bude isporučena  kupcu dok zaposleni ne dobiju svoje zarade. Zaposleni kažu da više ne znaju ni statusno kojoj firmi pripadaju, pošto je „Bemako Srbija“ preimenovana u „Bemako Slovačka“, a Željka Božića je na mestu direktora zamenio Ladislav Kovalski, koji je ujedno i vlasnik ove kompanije.

„ Svaka državna institucija kojoj smo se obratili zatvorila nam je vrata. Kada je gazda Kovalski poslednji put dolazio, ubedio je radnike kojima se za plate duguje od 150.000 do 200.000 dinara, da pristanu da dobiju oko 60.000 dinara. Obećao je da će rata duga biti isplaćivana uz redonu platu, ali od ni od tog obećanja nema ništa“, kaže radnik Dejan Đurđević.

To preduzeće, čiji je račun u blokadi, od otvaranja fabrike Popučkama, prate brojne spekulacije. Fabrika, praktično, za godinu i po dana rada nije uspela da obezbedi kontinuiranu proizvodnju, niti da redovno izmiruje obaveze prema radnicima. Kada su se predstavnici slovačkog „Bemaka“ prvi put pojavili u javnosti u Valjevu u januaru prošle godine, vlasnik te fabrike je rekao da oni rade za mnoge poznate svetske firme i da očekuje da će fabrika u Srbiji uspešno poslovati, a da će stalan posao dobiti 105 ljudi. Međutim, godinu i po dana posle otvaranja, radnici su nekoliko puta obustavljali proizvodnju, jedno vreme su bili bez posla, a sada je njihova sudbina neizvesna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *