četvrtak, 29. februara 2024.

Radnici Krušika traže pomoć države

Objavljeno: 9. oktobra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Radnici Krušika, koji šest meseci nemaju overene zdravstvene knjižice, zatražili su pomoć države u rešavanju ovog, ali i drugih problema ove vojne fabrike. Na konferenciji za novinare četiri fabrička sindikata predsednik Samostalnog sindikata Branko Petrović je poručio da je fabrika u velikim problemima i da Krušik bez pomoći države ne može da servisira dugove prema radnicima i dobavljačima.

„ Radnici Krušika od aprila nemaju overene zdravstvene knjižice. U ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji mislimo da je nehumano da zaposleni i članovi porodica nemaju mogućnosti da se adekvatno leče. Knjižice se overavaju samo za hitne slučajeve i do sada je overeno oko 370 zdravstvenih knjižica i to na rok od 15 do mesec dana. Želimo ovim putem još jednom da apelujemo da se iznađe mogućnost i da se taj problem reši“, rekao je Petrović.

Prema informacijama kojima raspolažu sindikati Krušik Fondu za zdravstveno osiguranje duguje oko 170 miliona dinara i fabrika nije u stanju da dug samostalno uplati.

„Mi smo se od juna obraćali resornim ministarstvima, premijerki i predsedniku države i apelovali za pomoć, međutim, do današnjeg dana to nije rešeno. Imamo neka saznanja da su resorna ministarstva dala saglasnost da se izdvoje sredstva za pomoć Krušiku, ali sednica Vlade po tom pitanju još uvek nije održana“, rekao je Petrović.

Pored problema sa overavanjem zdravstvenih knjižica predstavnik sindikata je izneo da Krušik duguje i fondu PIO  zbog čega radnici imaju praznina u radnom stažu. Oni je izneo podatak da je prošle godine radnicima uplaćeno četiri meseca, a ove godine svega dva meseca radnog staža.

Sindikalci kažu da je obim proizvodnje značajno smanjen i da je trenutna uposlenost 10 do 12 odsto, ali ima najava da će ovih dana biti potpisano nekoliko novih ugovora.

U Krušiku je trenutno zaposleno oko 2.500 radnika, od toga u stalnom radnom odnosu oko 1.200, dok su ostali po ugovoru.

Na konferenciji su bili predstavnici reprezentativnih sindikati HK Krušik Valjevo: USS Sloga, Samostalni sindikat, UGS Nezivisnost i ASNS.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *