subota, 13. jula 2024.

Raste potreba za rezervama krvi

Objavljeno: 11. maja 2020.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – U zdravstvenim ustanovama potrebe za krvi trenutno su zadovoljene, ali sa ukidanjem vanrednog stanja i vraćanjem bolnica u normalni režim rada, krvi će trebati znatno više nego što su trenutne rezerve.

Pilikom poslednje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi u Valjevu, u organizaciji beogradskog Instituta za transfuziju Srbije i valjevskog Crvenog krsta, prikupljeno je oko 70 jedinica krvi.

Dok je tokom vanrednog stanja, s obzirom da su sve operacije, sem hitnih, bile odložene, rezervi krvi bilo dovoljno, u situaciji kada se bolnice vraćaju normalnom režimu rada što znači i održavanje svih odloženih operacija, potreba za davalaštvom je veća.

„Pred nama je difinitivno veliki izazov da obezbedimo dovoljne količine krvi u najkomplikovanijem periodu godine. S obzirom da smo izgubili mart i april za organizaciju akcija dobrovoljnog davalaštva u školama, na fakultetima i u kompanijama, pokrećemo intezivnu letnju kampanju davalaštva, tokom koje će naš transfuziomobil obilaziti Srbiju i pozvaćemo građane svih gradova i opština da u što većem broju se odazovu pozivu da daju krv“, kaže Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju.

Kako je ustrojio novi zakon o transfuzionoj medicini, dodaje ona, akcije davalaštva će po već ustaljenoj šemi, koja nije menjana ni tokom vanrednog stanja, biti nastavljene i u svim lokalnim sedištima Crvenog krsta, u kojima su obezbeđene sve mere zaštite davalaca i prostora.

„Svaka naša mobilna ekipa poseduje beskontanti toplomer i sredstva za dezinfekciju, davaoci dolaze sa svojim maskama i rukavicama, a ako nemaju zaštitnu opremu na licu mesta im to obezbeđuje lokalna organizacija Crvenog krsta. Tako je funkcionisalo tokom vanrednog stanja, pa će se nastaviti i u narednom periodu“, kaže Ivana Rodić.

Jedan komentar na “Raste potreba za rezervama krvi

  1. Pa ne bilo problema.Pre nije bitno to što si bio slobodan dan nego za neka lečenja si imao prioritet i nije se plaćalo ništa.Sad nema ništa od toga.

    0

    0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *