subota, 20. aprila 2024.

Rehabilitacija Kalabića čeka nove dokaze i svedočenja

Objavljeno: 5. januara 2017.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Da li će nekadašnji komandant Gorske garde Kraljevske vojske tokom Drugog svetskog rata Nikola Kalabić biti rehabilitovan, trebalo bi da bude poznato 9. februara, kada je zakazan nastavak rasprave pred Višim sudom.

Ovaj sud je danas odlučio da se odluka o rehabilitaciji odloži, a u međuvremenu da se pribave dokazi iz Arhiva Jugoslavije i Državne komisije koja je jednog od najbližih saradnika vođe Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Mihailovića proglasila ratnim zločincem. Takođe, zatraženo je i dodatno svedočenje istoričara Bojana Dimitrijevića.

„Nemam komentar, teško mi je. Ovo je bilo očekivano jer oni rade kako hoće, sve ovo smišljaju jer i dalje vladaju. Ali, tinja nada da će moj deda biti rehabilitovan jer tokom suđenja nije podnet ni jedan jedini dokaz da je bio ratni zločinac“, rekla je Kalabićeva unuka Vesna, koja je sudu podnela zahtev za rehabilitaciju.

Rehabilitaciji se, međutim, protivilo Više tužalstvo u Valjevu, kao zastupnik države, upravo se pozivajući Državnu komisiju koja je našla da se Kalabić našao u krugu lica koja su proglašena ratnim zločincima i ne mogu se rehabilitovati.

Zbog toga je sudija Dragan Obradović naložio prikupljanje dodatnih dokaza i svedočenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *