petak, 14. juna 2024.

Rekordan broj stranih učesnika u Istraživačkoj stanici

Objavljeno: 7. avgusta 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Letnji programi u Istraživačkoj stanici Petnica realizuju se punim intenzitetom. Međutim ono što ovo leto razlikuje od prethnodnih jeste rekordan broj učesnika programa iz inostranstva.

Upravo je završena petnaesta po redu Međunarodna letnja škola nauke popularno nazvana po matematičkom broju PI (Petnica International) na kojem je učešće uzelo 20 učesnika iz Italije, Hrvatske, Španije, Švedske, SAD, Bugarske, Rusije.

Studenti različitih fakulteta i iz različitih krajeva sveta su tokom petnaest dana boravka u Petnici imali priliku da čuju brojna predavanja iz prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, i da rade na realizaciji jednog od šest malih naučnih projekata iz oblasti biologije, hemije, astronomije, računarstva i antropologije.

“Prethodnog vikenda je završena i sedma po redu međunarodna škola astrofizike koju Petnica organizuje zajedno sa Univerzitetom Prinston, Institutom za teorijsku fiziku iz Trsta, ETH iz Ciriha. Ova škola je okupila 35 učesnika iz cele Evrope, I oni su imali priliku da čuju iz prve ruke novosti u astronomskoj nauci od važnih eksperata iz celog sveta. Pokrivene su teme iz kosmologije, evolucije zvezda, supernova, nastanka galaksija i ekstrasolarnih planeta“, kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Među ovim inostranim ekspertima je i Daniel Kocevski, astrofizičar zaposlen u NASA. On o onome što je video u Petnici kaže: “Upoznao sam mnogo petničara u SAD i želeo sam nekom prilikom da dođem ovde. Kada su me organizatori pozvali odmah sam prihvatio. Ono što sam o ovom Centru čuo bilo je fascinantno, ali ono što sam uživo video je još bolje. Petnica je odlično okruženje za učenje i razvoj, sjajno mesto za razmenu iskustva i znanja. Ovde podjednako uče i predavači i student. I podjednako uživaju. Petnicu treba iskopirati svuda po svetu.”

Istovremeno se u Petnici realizuju i redovni programi za srednjoškolce iz jedne od 20 oblasti, koliko ih ima, u ovoj prestižnoj instituciji za rad sa talentovanim učenicima. Među njima pored učenika iz svih delova Srbije programe pohađa i skoro sto učenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *