petak, 12. aprila 2024.

Rekordno zagađenje vazduha na Badnji dan

Objavljeno: 9. januara 2024.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online
Zagađenje vazduha u Valjevu, foto: Patak online

VALJEVO- Protekle sedmice vazduh u Valjevu je bio zagađen, a rekordno zagađenje vazduha u Valjevu je zabeleženo na Badnji dan, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero alarm 2“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

Kako je navedeno, svakog dana protekle sedmice stanovnici Valjeva su bili izloženi zagađenju, jer je vazduh ocenjen indeksom u kategorijama “loš”, “veoma loš” i izuzetno loš”.

Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je predstavljala rizik za zdravlje stanovnika Valjeva. U danima kada je vazduh bio zagađen svako je mogao doživeti zdravstvene tegobe, posebno osobe koje pripadaju osetljivim grupama, kao što su deca, trudnice, stariji sugrađani i ljudi sa hroničnim oboljenjima.

Od početka godine, na dan 8.1.2024. u vazduhu u Valjevu je zabeleženo 7 dana prekoračenja dnevnih graničnih vrednosti suspendovanih PM10 čestica-iznad 50 µg/m3.

Prva nedelja januara je donela i rekord u visini aerozagađenja od početka ove grejne sezone. U subotu, 6. januara uređaji državne Agencije za zaštitu životne sredine registrovali su rekordnu srednju dnevnu koncentraciju suspendovanih PM10 čestica u vrednosti od 156,74 mikrograma po metru kubnom (µg/m3). Istog dana zabeležena je i rekordna srednja dnevna koncentracija veoma opasnih suspendovanih PM2,5 čestica u vrednosti od 117 µg/m3.

„U trenucima kada je značajan broj sugrađana uključujući i decu boravio na otvorenom u periodu 17-20 časova izostalo je upozorenje nadležnih službi o visini aerozagađenja i preporuka građanima za zaštitu zdravlja. Istog dana, na Badnje veče u 20 časova dostignuta je i rekordna satna koncentracija za celu grejnu sezonu od 280,16 µg/m3 za suspendovane PM10 i 209,24 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice“, navedeno je u izveštaju.

Lokalni odgovor poziva građane da prate kvalitet vazduha tokom predstojećih meseci i da prema informacijama o koncentracijama zagađujućih materija prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom prostoru.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *