četvrtak, 25. jula 2024.

Rekordno zagađenje vazduha u poslednjoj nedelji novembra

Objavljeno: 30. novembra 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Vazduh u Valjevu je i protekle sedmice bio zagađen i opasan po zdravlje. Od početka godine zabeleženo je 127 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti suspendovanih čestica prašine, saopštila je organizacija „Lokalni odgovor“, koja sprovodi akciju „Aero Alarm“, u okviru koje je nastao ovaj izveštaj.

U izveštaju se navodi da je u poslednjoj nedelji novembra u Valjevu zabeležena rekordna zagađenost vazduha, koji je bio opasan po život i zdravlje. U utorak, sredu, četvrtak i subotu zabeleženo da je vazduh „izuzetno loš“, ponedeljak i petak „veoma loš“. U nedelju je vazduh imao indeks „loš“.

Najviša prosečna dnevna koncentracija suspendovanih čestica prašine za proteklu nedelju zabeležena je u subotu, 27.novembra, kada su suspendovane čestice prašine višestruko prekoračile graničnu vrednost: PM10  u vrednosti  od 164,01 µg/m3 i PM2,5 u iznosu od 129,31 µg/m3. Istog dana u 19 časova ostvarene su maksimalne satne koncetracije u vrednosti od 357,33 µg/m3 za PM10 i 305,74 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice u 20 časova.

„Visina aerozagađenja u protekloj nedelji je bila takva da je svako mogao osetiti zdravstvene tegobe. Nijedan organ javne vlasti nije obaveštavao javnost o stanju kvaliteta vazduha, niti o opasnostima zdravlje, kao ni merama za zaštitu od aerozagađenja ili merama za smanjenje uticaja na životnu sredinu (Gradska uprava Valjevo, Zavod za javno zdravlje Valjevo, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo unutrašnjih poslova u Valjevu)“, navedeno je u ovom izveštaju.

Prema podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama u vazduhu u Valjevu je od početka godine zabeleženo 127 dana sa prekoračenjem dnevne granične vrednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3), što je više od trostrukog prekoračenja u odnosu na dozvoljenih 35 dana prekoračenja tokom godine propisanih Uredbom o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *