sreda, 19. juna 2024.

Rešavanje problema sa strujom u Valjevu i u selima

Objavljeno: 18. avgusta 2021.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO- Rešavanje problema kvalitetnog snabdevanja električnom energijom grada Valjeva i valjevskih sela je bila tema sastanka koji je održan na inicijativu gradonačelnika grada Valjeva Lazara Gojkovića, u prisustvu regionalnog koordinatora EDS-a Jovice Jevtić, direktorke ED Valjevo Nade Vasiljević i predstavnika mesnih zajednica, saopšteno je iz Gradske uprave.

Jovica Jevtić, koordinator regionalnog distributivnog područja Kraljevo upoznao je gradonačelnika i njegov tim sa preduzetim aktivnostima na trajnom rešavanju problema građana na području ED Valjeva.

Najavljen je početak aktivnosti na izgradnji buduće TS 35/10kV  Valjevo 12-Industrijska zona, očekuje se potpisivanje ugovora za izgradnju TS 35/10kV Divčibare, koja će konačno rešiti pouzdano napajanje Divčibara.

Završena je rekonstrukcija i uvođenje u sistem daljinskog upravljanja TS 35/10kV Osečenica i TS 35/10kV Valjevska Kamenica. Sagledano je stanje ključnih elektroenergetskih objekata i najavljena rekonstrukcija TS 110/35kV Valjevo 1 i  TS 35/10kV Valjevo 2.

Predstavnici mesnih zajednica i lokalne samouprave zatražoli su da se ulože sredstva i dodatni napori na rekonstrukciji niskonaponskih mreža, uglavnom na teritoriji valjevskih sela.

Koordinator regionalnog distributivnog područja Kraljevo je obavestio gradonačelnika i predstavnike mesnih zajednica da su započete aktivnosti na izgradnji niskonaponskih mreža.

Trenutno se radi na distributivnom području Oglađenovac 1 i 3, a u planu je da se napravi spisak trafo područja sa podignutim stubovima i da će do kraja godine biti rekonstruisano još dvadeset kilometara mreže niskog napona.

Posebna pažnja posvećena je problemima na dalekovodnim pravcima Valjevska Kamenica i Ogranak Stave, kao i dalekovodima za Divce i Valjevsku Loznicu, Bačevci i Gornje Leskovice i sela koja gravitiraju na predmetnim dalekovodnim pravcima.

Koordinator Jovica Jevtić predstavio je presek stanja i aktivnosti na energetskim objektima 35 i 10 kV Valjevska Kamenica sa svim ograncima 10kV uključujući i Stave. Napomenuo je da se u rešavanju ovakvog problema mora imati sistemski pristup imajući u vidu konačna rešenja što se tiče prenosne moći predmetnih dalekovoda, izmeštanja trasa iz nepristupačnih terena radi bolje pouzdanosti i lakšeg održavanja, tj neće se raditi klasična rekonstrukcija po postojećoj trasi, već će se koristiti naprednija rešenja i delimično izmenjene trase pored puta radi lakšeg održavanja. Takav pristup biće primenjen i na ostale dalekovodne pravce.

Ovakav pristup zahteva paralelno i izmenu građevinske dozvole u delu trase, rešavanju imovinsko pravnih odnosa i projektovanje i izvođenje, što delimično usporava radove, ali generiše benefit za građane i privredu.

Na kraju sastanka koordinator je obišao radove na rekonstrukciji dalekovoda i ponovo  podvukao da će biti ispoštovano sve što je obećao građanima na sastanku 31 jula i da će Grad Valjevo i sela valjevskog kraja biti energetski potpuno obezbeđena, navodi se u saopštenju za javnost Gradske uprave.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *