ponedeljak, 24. juna 2024.

Retrospektivna izložba Ljubinih dela u Galeriji SANU

Objavljeno: 6. septembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn

VALJEVO – Prva posthumna retrospektivna izložba akademika Ljube Popovića otvorena je u Galeriji SANU u Beogradu. Postavka Ljubinih slika, 45 dela velikog formata, pruža hronološki uvid u kompletno stvaralaštvo jednog od najvećih jugoslovenskih i srpskih slikara.

Izložbu su priredili istoričar umetnosti Nikola Kusovac i Slavica Batos, Ljubina supruga, a otvaranju je prisustvovao veliki broj posetilaca, među njima i oko 200 Valjevaca, koji su organizovano doputovali u Beograd

“Sam Ljuba Popović je umeo da se oseti povređenim zbog čestih konstatacija da njegovo slikarstvo nema dovoljno srpskog, ma šta to značilo. Ljubina dela su dostigla dimenzije univerzalnog što nas čini srećnim što je naš, o čemu će tek da se spore Beograd i Valjevo, upravo stoga što je Ljuba svetski”, poručio je otvarajući izložbu predsednik SANU akademik dr Vladimir Kostić.

Ljuba Popović rođen je u Tuzli ali je odrastao u Valjevu, a u Pariz se preselio 1963. godine. Sahranjen je 2016. godine na vidikovcu u naselju Brđani, u blizini kuće u kojoj je odrastao.

Retrospektivna izložba njegovih slika u Galeriji SANU je otvorena do 20. oktobra.

Jedan komentar na “Retrospektivna izložba Ljubinih dela u Galeriji SANU

  1. Čujem i njih vozili autobusima na izložbu u SANU, i sendviča je bilo. E sad pogledajte svetsku zvezdu a Srpkinja Mariju Abramović izložba od 21 septembra u u galeriji modernih umetnosti u Bg. Sa lepum nazivom koji zaslužuju mnogi nazovi ih sad.pored nje kako hočeš. Ona je svetsko ime, oblikujete narod sa takvim umetnicima.

    11

    3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *