nedelja, 14. aprila 2024.

„Revitalizaciju parka Pećina shvataju kao obično krčenje obala duž seoskih puteva“

Objavljeno: 16. decembra 2022.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Posečena stabla, foto: VPO
Posečena stabla, foto: VPO

VALJEVO- Nakon nedavne seče drvoreda u parku Pećina i saopštenja preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline“, koje tvrdi da su posečena bolesna stabla i da je urađeno sve u skladu za propisima, oglasio se i Valjevski pokret otpora.

Oni navode da saopštenje preduzeća koje gazduje valjevskim parkom predstavlja populistički pamflet, kojim su samo potvrđene sumnje građana da se radovi u parku “Pećina“ izvode protivno odredbama Zakona o šumama.

„Radi se o običnoj hajdučiji tako svojstvenoj ovoj vlasti! Direktna posledica takvog nezakonitog postupanja je činjenica da će stabla iz najvećeg i najstarijeg gradskog parka završiti u osečinskim mašinama za mlevenje peleta. Pozivanje preduzeća ’Agrorazvoj – valjevske doline’ na nekakve zahteve JP ‘Puteva Srbije’, privatne elaborate i naloge inspekcije nema nikakvo uporište u zakonu. Svi navodi iz tog saopštenja imaju za cilj da, jeftinim i ispraznim frazama o brizi za bezbednost građana, prikriju jedan istinski zločin nad prirodom. Nakon svega iznetog sasvim je jasno da ti hajduci revitalizaciju parka Pećine shvataju kao obično krčenje obala duž seoskih puteva i ništa više od toga“, navodi se u saopštenju za javnost ovog pokreta.

Posečena stabla, foto: Valjevski pokret otpora

Oni navode da skoro dve godine ova vlast „nasrće“ na park Pećinu uz flagrantno kršenje zakona.

„Zakonom o šumama, ali i nizom drugih zakonskih i podzakonskih propisa iz ove oblasti, vrlo jasno su definisani okviri u kojima se sprovodi proces revitalizacije parkova i park – šuma. Podsećamo, neophodno je prethodno doneti dva strateška dokumenta. Prvi dokument koji mora biti donet je desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom koji donosi Skupštine grada Valjeva, a na koji saglasnost mora dati i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Na osnovu tog dokumenta, preduzeće ‘Agrorazvoj – valjevske doline’ bi trebalo da donosi godišnji program gazdovanja šumama. Svaka radnja koja se sprovodi u šumama i park – šumama na teritoriji našeg grada mora biti predviđena navedenim strateškim dokumentima. Više puta smo javno postavili pitanje – kada su ovi navedeni dokumenti doneti od strane nadležnih organa? Odgovor na ovo pitanje građani Valjeva nisu dobili“, navodi Valjevski pokret otpora.

Oni navode da samim tim, svako postupanje preduzeća “Agrorazvoj – valjevske doline“, bez prethodno donetih navedenih strateških dokumenata, predstavlja zločin bez presedana, čije posledice imamo priliku da vidimo na licu mesta.

„Apelovali smo i upozoravali na nesagledive štetne posledice njihovog postupanja, podnosili smo prijave nadležnim organima, ali ova vlast je definitivno rešila da potpuno uništi park Pećinu, to je sada više nego očigledno i van svake sumnje. Pošto je jasno da ova vlast neće stati dok ne završi svoj bestidni pir i kako znamo da živimo u državi u kojoj je sistem do temelja uništen svaki dalji razgovor sa njima je završen, a nama kao građanima ne preostaje ništa drugo nego da sami stanemo na crtu zlu i da ih po svaku cenu sprečimo da ostvare svoj pakleni plan“, navodi se u saopštenju za javnost.

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *