subota, 20. jula 2024.

Ribnički most zasijao u narandžastoj boji u znak podrške svim ženama sveta

Objavljeno: 26. novembra 2019.
Facebook
Twitter
LinkedIn
DCIM100MEDIADJI_0153.JPG
DCIM100MEDIADJI_0153.JPG

MIONICA- Povodom obležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, most na reci Ribnici zasijao je sinoć u narandžastoj boji, kao znak podrške svim ženama sveta, a povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Tokom programa koji je održan na mioničkom mostu, predsednik te opštine Boban Janković je rekao da su se građani i prijatelji opštine Mionica okupili na mestu gde je naš slavni vojvoda Živojin Mišić preokrenuo tok Prvog svetskog rata i srpski poraz pretvorio u pobedu srpskog naroda.

Most na Ribnici

”Srpske majke, sestre, supruge i ćerke borile su se u ratu rame uz rame sa srpskim junacima, spremale ih, čekale ih i volele, a koji su sa fronta njima pisali ljubavna pisma sa jednom jedinom željom- da se vrate svojim ognjištima, svojim dragama i deci. Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Mionica je poslala poruku da nasilje nije dobro, da se protiv njega treba boriti. Muškarci i žene tako različiti, a tako potrebni jedni drugima i podjednako važni za opstanak porodice, društva i sveta koji delimo. Nasilje je neprijatelj svakom ljudskom biću. Suprotno nasilju nad ženama, stoji herojski odnos prema ženi, primer kakav je u privatnom životu dao slavni vojvoda Živojin Mišić. U vihoru ratnih vremena, najveću snagu vojvodi daje upravo porodica. Značaj koji porodica ima za njega ogleda se u njegovom odnosu, najpre prema majci Anđeliji, zatim prema voljenoj ženi Lujzi i posebno prema deci. Živojin Mišić je u 19.veku znao da je žena mnogo više od majke i domaćice, ona je stub kuće, izvor snage i bezuslovne podrške za svoju porodicu. Da bi se taj izvor snage održao, žena se treba poštovati i negovati kao cvet, jer porodica je srećna kada je žena srećna“, rekao je Janković.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Mionici će, kroz razne programe, bili obeležen u narednih 15 dana.

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *