nedelja, 21. jula 2024.

Sa računa Toplane Poreska uprava već “skinula” 17 miliona dinara

Objavljeno: 17. juna 2015.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Gradska toplana, foto: Patak online
Gradska toplana, foto: Patak online

VALJEVO- Dok gradsko rukovodstvo tvrdi da još ništa nije rešeno po pitanju rešenja Poreske uprave, po kojem valjevska toplana mora da im vrati 80 miliona dinara, jer se čeka rešenje drugostepene komisije, sa računa JKP “Toplana” Poreska uprava je već “skinula” 17 miliona dinara! Kako je Patak već objavio, Poreska uprava traži od gradske toplane da vrati 54 miliona dinara na ime nezakonito prisvojenog PDV, a uz to na ime kamate moraće da isplati dodatnih 26 miliona dinara. Do problema je došlo pošto je Gradska toplana od države tražila povraćaj PDV na sav novac koji je dobijala iz gradske kase u periodu od 2009. do 2013. godine. Po zakonu, javna preduzeća imaju pravo na povraćaj PDV, ali to pravo nemaju lokalne samouprave. S obzirom na to da je u proteklom periodu Grad izdvajao novac za širenje toplovodne mreže, koja je u vlasništvu Grada, a ne Gradske toplane, poreski inspektori su ustanovili da je Toplana u periodu od 2009. do 2013. godine na nezakonit način dobila novac povraćajem PDV, iako nije imala pravo na to. Ove nepravilnosti su zabeležene u periodu dok je na čelu Gradske toplane bio Dragan Despotović, a njegov model “poslovanja” je nasledio bivši direktor Ivko Stojković.

Na naše pitanje da je upoznat sa ovim problemom gradonačelnik Terzić je potvrdno odgovorio i rekao da se sada čeka odluku na žalbu koju je uputila valjevska toplana.

S druge strane, zamenik gradonačelnika Žarko Kovač tvrdi da je do ovog problema došlo zbog propusta knjigovođe u gradskoj toplani i da su oni imali pravo povraćaja PDV, što je u suprotnosti sa rešenjem Poreske uprave.

Kako saznajemo, od 2009. do 2013. godine JKP “Toplana” je iz gradske kase isplaćeno 6,6 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *